Veniturile celor mai bine platiti traderi si manageri de fonduri din lume (primii zece) au depasit 22 miliarde de dolari in 2011, potrivit therichest.org. Prin comparatie, in urma cu 10 ani, cei mai bine platiti 25 traderi si manageri au castigat in total 5 miliarde, arata o analiza realizata de Admiral Markets.

Lider dupa veniturile realizate in 2011 este John Paulson, cu 4.9 miliarde de dolari, ceea ce nu este deloc surprinzator, tinand cont de faptul ca fondul sau de investitii de 36 miliarde de dolari a fost printre cele mai performante in industrie. Pozitia secunda in clasament este ocupata de catre Ray Dalio de la Bridgewater Associates, cu un salariu anual de 3.2 miliarde USD, urmat de Jim Simons, care a castigat 2,5 miliarde USD la Renaissance Technologies. Fara indoiala, cel mai cunoscut speculator""din Top 10 este George Soros, celebru pentru tranzactia care i-a adus un 1 miliard USD in 1992, al carui venit anual a scazut de la 1.1 miliarde in 2009 (locul 2) la "doar" 450 milioane in 2011. Soros isi pastreaza insa pozitia de cel mai bogat trader si manager, cu o avere estimata la 15 miliarde USD.

  • Efortul influenteaza venitul

Care este insa secretul acestora si ce ar trebui sa stim pentru a fi printre cei mai de succes traderi si manageri de fonduri de investitii din lume? "Peste 90% din jucatorii la bursa nu au o strategie definita, si astfel raman la stadiul de gambleri. Putini construiesc pe termen lung si majoritatea sunt orbiti de castiguri imediate si fabuloase", explica analistul Admiral Markets, Cristian Cochintu.

Astfel, este nevoie de multa disciplina completata de experienta in piata reala, cat si de capacitatea de a accepta pierderile si a trece peste momentele dificile. "Nu poti si nu trebuie sa fii perfect, ci doar mai bun decat ceilalti. Esecul nu este fatal. A nu incerca, este", completeaza analistul citat.

Volumul imens de munca se justifica insa pe deplin, astfel ca, potrivit statisticilor, 25% dintre cei mai bogati oameni din lume au ca principal domeniu de activitate investitiile in pietele financiare.

Loc Trader Salariu Anual (USD) Companie

1 John Paulson 4.9 miliarde Paulson & Co

2 Ray Dalio 3.2 miliarde Bridgewater Associates

3 Jim Simons 2.5 miliarde Renaissance Technologies

4 David Tepper 2.2 miliarde Appaloosa Management

5 Steve Cohen 1.3 miliarde SAC Capital

6 Eddie Lampert 1.1 miliarde ESL Investment

7 Carl Icahn 900 milioane Icahn Management LP

8 Bruce Kovner 640 milioane Caxton Associates

9 George Soros 450 milioane Soros Fund Management

10 Paul Tudor Jones 440 milioane Tudor Investment Corp.