Comisia de Industrie, Cercetare si Energie din Parlamentul European a adoptat saptamana trecuta proiectul de lansare a unui portal online multilingv adresat IMM-urilor. Portalul va sprijini intreprinderile mici si mijlocii in identificarea oportunitatilor de dezvoltare pe piata unica europeana. In prezent, in Uniunea Europeana functioneaza aproximativ 23 de milioane de IMM-uri care reprezinta 99% din totalul societatilor europene. Totodata, intre anii 2002 - 2010, 85% din locurile de munca nou create in Uniunea Europeana au fost inregistrate in cadrul IMM-urilor. In prezent, 75 de milioane de europeni activeaza in IMM-uri, adica peste 70% din totalul angajatilor la nivel european.

"Portalul on-line multilingv va reprezenta dimensiunea digitala a pietei unice europene, factor cheie in asigurarea accesului IMM-urilor cu bunuri si servicii pe piata intracomunitara. Proiectul este vital pentru dezvoltarea sustenabilia a IMM-urilor avand in vedere ca doar 25% dintre acestea au fost active pe piata unica europeana, in timp ce doar 13% au desfasurat activitati pe plan international, in exteriorul UE", declara Peter Barta, CEO FPP.

Initiativa europeana urmeaza a fi dezbatuta in plenul Parlamentului European in luna noiembrie a acestui an. In aceeasi luna, Romania va organiza, cu sprijinul Comisiei Europene, Conferinta Europeana de Microcreditare, editia 2012. Conferinta va reuni peste 350 de factori cheie in domeniul microfinantarii IMM-urilor si va dezbate masurile care sa imbunatateasca accesul acestora la surse de finantare. Un punct important pe agenda conferintei va fi dezvoltarea microfinantarii IMM-urilor din mediul rural, ca o solutie de a crea locuri de munca si de a diminua nivelul de saracie in aceste zone.

"La ora actuala Romania are una dintre cele mai scazute densitati a IMM-urilor din Europa. Daca media europeana se cifreza la 42 de IMM-uri / 1000 locuitori in Romania datele sunt aproape la jumatate fata de media europeana, si anume 24 de IMM-uri / 1000 de locuitori. Principalele explicatii sunt lipsa accesului la finantare si nivelul scazut de educatie antreprenoriala. Conferinta din Bucuresti vizeaza imbunatatirea mecanismului de finatare a IMM-urilor. Cat priveste educatia antreprenoriala datele noastre rezultate din programele de educatie pe care le implementam arata ca tot mai multi romani au inteles ca reusita in afaceri depinde de pregatirea profesionala a antreprenorului", mai spune Peter Barta.

Conferinta se desfasoara in perioada 8-9 noiembrie 2012 si este organizata de European Microfinance Network cu sprijinul Comisiei Europene, Fondului European de Investitii, Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri din Romania, Fundatia Post-Privatizare si Fondul Roman de Contragarantare.

European Microfinance Network (EMN) este vocea principala a furnizorilor de microfinantare din Europa. Numarand 95 de organizatii membre din toate statele Uniunii Europene, EMN promoveaza activ microfinantarea ca instrument in lupta impotriva excluziunii sociale si financiare. Angajamentul conferintelor EMN, nivelul inalt al vizitelor ce implica schimb de experienta, traininguri si cercetari, toate acestea aduc impreuna practicieni pentru a impartasi viziuni, experiente si lectii invatate de-a lungul activitatii lor in microfinantare. Mai mult, EMN promoveaza cadre de reglementare imbunatatite pentru micro antreprenoriat si ocuparea fortei de munca prin lobby proactiv la nivel european.