Banca americana Citigroup a anuntat marti, fara a oferi nicio explicatie, ca directorul general Vikram Pandit a demisionat, cu efect imediat, din functiile detinute si din consiliul de administratie, precum si directorul de exploatare John Havens, scrie AFP.

Acest anunt surpriza a fost facut a doua zi dupa publicarea rezultatelor pe cel de-al treilea trimestru. Michael Corbat, care conduce consiliul de administratie si care s-a aflat anterior in fruntea activitatilor bancii in Europa, Orientul Mijlociu si Africa, a fost ales "in unanimitate" de CA pentru a-i succede lui Pandit.

"Gratie devotamentului (...) oamenilor din Citigroup, am iesit din criza financiara cu o institutie puternica. Citigroup este bine pozitionata pentru o continuare a profitabilitatii sale si a cresterii, dupa ce s-a recentrat pe activitatile bancare de baza", spune Pandit, citat in comunicatul bancii, fara a oferi insa motive concrete pentru plecarea sa. "Avand in vedere progresele pe care le-am facut in ultimii ani, am concluzionat ca este momentul potrivit pentru ca altcineva sa preia conducerea Citigroup. Nu as fi putut lasa societatea in maini mai bune. Mike este persoana potrivita pentru a face fata dificultatilor din viitor", a adaugat acest.

Luni, banca americana a anuntat un profit net in scadere cu 88%, dar superior asteptarilor, pentru trimestrul trei.

Citigroup, care era prima banca americana inaintea crizei financiare, cand fostul sau director si fondator Sandy Weill facuse din ea un mastodont financiar, s-a dovedit a fi una dintre institutiile financiare americane cele mai fragilizate de criza.