"Pe termen mediu, graul si porumbul raman pe un palier inalt de pret pe bursele internationale, manifestand o volatilitate destul de ridicata; tendinta de crestere a preturilor ar putea fi limitata de incapacitatea cererii din piata de a raspunde unor cotatii de pret si mai ridicate, precum si de perspectivele viitoarelor recolte", a aratat Victor Safta, director general Noble Securities- sucursala Romania.

Seceta a lovit in aceasta vara multe regiuni ale lumii: SUA, cel mai mare exportator de cereale din lume, a cunoscut cea mai grava seceta din ultimii 50 de ani, reflectata in scaderea productiei de porumb, grau, soia etc. Productia de porumb scade, in acest an, si in UE; Australia, Rusia, Canada si Uniunea Europeana inregistreaza scaderi masive si la productia de grau, din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Recent, Departamentul American al Agriculturii (USDA) a revizuit in scadere estimarile privind recolta si rezervele globale de porumb si de grau din acest an.

"Piata materiilor prime alimentare are, ca orice piata, inclusiv o componenta speculativa; spre deosebire de alte sectoare insa, principiul pur al cererii si ofertei are mult mai des rolul principal si se reflecta mai limpede in pret", a precizat Victor Safta. Astfel, din cauza secetei, pretul graului a ajuns, in iulie, la un nivel neatins din 2008; in trimestrul al doilea, pretul graului a crescut cu 14,4% pe bursele internationale, iar in cel de-al treilea cu inca aproape 20%. In prima jumatate a lunii octombrie, cotatia graului a marcat insa o corectie, scazand cu cca 5,7%, intrucat preturile ridicate au descurajat cererea si consumul, exporturile de grau american au scazut, o serie de investitori si-au inchis pozitiile long (de cumparare) etc.

In ceea ce priveste pretul porumbului, acesta a crescut pe bursele internationale cu aproape 19% in trimestrul al treilea; in primele doua saptamani din octombrie, cotatia porumbului a inregistrat, la randul sau, o corectie de cca 2,5%, un rol important in aceasta evolutie avand conditiile meteorologice din America de Sud care par a favoriza productii viitoare bune. In momentul de fata insa, nu sunt premise pentru ca preturile graului si porumbului sa marcheze deprecieri majore si sa intre pe un palier mult inferior celui actual", a aratat Victor Safta.

Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale si al Bancii japoneze Nomura, Romania se afla pe locul 12, la nivel mondial, la importul de produse agroalimentare. In luna septembrie, preturile marfurilor alimentare au crescut in Romania cu 2,3%, cu efecte inflationiste si in cascada in consecinta. "Pentru tarile importatoare de diferite materii prime alimentare, lucrurile sunt mai grave inclusiv din cauza costurilor de transport crescute, pretul petrolului ramanand destul de aproape de maximul ultimelor luni; cel mai probabil, cresterile de preturi vor continua sa se resimta in Romania", a aratat Victor Safta.