Romanii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul​, se arata in Legea nr. 177/2012 publicata miercuri in Monitorul Oficial (nr. 0712 din 18.10.2012). Aceasta prevedere este un alt pas catre fiscallizarea agriculturii, anuntata de ultimele 3 Guverne. Legea extinde si pentru societatile agricole ce realizeaza majoritatea veniturilor din cultura cartofolului, plata anuala a impozitului pe profit, pana la data de 25 Februarie a anului urmator, data la care se depune si declaratia anuala de impozit pe profit – 101.

Reamintim faptul ca la stabilirea situatiei impozitului pe profit pentru inchiderea anului 2012 vom avea o noua procedura, ce nu a mai fost utilizata pentru calculul, declararea si plata impozitului pe profit. Cadrul mormativ pentru declararea si plata impozitului pe profit este dat de art. 34 – 35 din Codul fiscal, ce stabileste proceduri diferite pentru, societatile bancare, societati comerciale ce nu sunt banci, organizatii si fundatii, societati straine ce obtin venituri printr-un sediu permanent din Romania, societati straine ce au participatii la societati romanesti sau detin proprietati imobiliare in Romania, explica Adrian Benta, consultant fiscal.

  • Inchidere 2012 – impozit pe profit, pentru societatile comerciale ce nu sunt banci

In anul 2012 sunt valabile urmatoarele reglementari:

a) impozitul pe profit se calculeaza si se declara trimestrial pana pe data de 25 a lunii urmatoare trimestrului, numai pentru trimestrul I - III din 2012. [art. 34 alin. (1) din Codul fiscal]

b) pentru trimestrul al IV lea aceste societati comerciale, nu declara si nu platesc separat impozit pe profit.

c) se calculeaza impozitul pe profit, prin cumulare, pentru intreaga situatie fiscala a anului 2012 pana pe data de 25 Martie 2013, data la care trebuie depusa si declaratia anuala de impozit pe profit pentru anul 2012. [ art. 35 alin. (1) din Codul fiscal]

Practic, din punctul de vedere al platii si declararii impozitului pe profit trimestrul al IV lea, nu exista declarat si achitat distinct, acesta se cuprinde in declaratia anula depusa in 25 Martie 2013, mai spune Benta

  • Ce difera fata de anul trecut ?

S-a abroga procedura aplicabila trimestrului al IV lea, acesta nu se mai declara si achita ca o suma egala cu trimestrul al III lea.

Incepand cu anul 2013, similar sistemului bancar, aceste societati POT OPTA pentru sistemul platilor anticipate in rate egale pentru plata impozitului pe profit. Este un drept si nu o obligatie. Notificarea pentru optiune se depune de persoanele interesate pana la data de 31 Ianuarie 2013.

Astfel impozitul pe profit din anul 2012, declarat in declaratia anuala 101, se va achita in transe egale, actualizat cu indicele de inflatie pentru anul 2013.

Inchiderea anului se va face prin cumularea datelor financiare finale si depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit 101, depusa in 2014.

Nu pot aplica plati anticipate egale, contribuabilii ce au inregistrat in anul anterior pierdere fiscala sau contribuabilii nou infiintati. Acestia urmeaza calcul si plata impozitului pe profit conform situatiei financiare, inregistrate in fiecare trimestru.

Contribuabilul care a optat pentru sistemul platilor egale anticipate in contul impozitului pe profit, are obligatia sa pastreze acest sistem minim 2 ani fiscali consecutivi, la finele acestora avand dreptul sa schimbe sistemul de plata si declarare.

  • Inchidere 2012 – Impozit pe profit asociatii si fundatii

Acesti contribuabili platesc impozit pe profit anual prin depunerea declaratiei 101 pana pe data de 25 Februarie 2013. Desigur, ei datoreaza impozit pe profit pentru veniturile ce sunt impozabile cunoscute ca venituri economice avand in vedere cheile de deducere a cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, precum si scutirea la impozitare pentru anumite tipuri de venit. Organizatiile fara scop patrimonial, nu platesc impozit pe profit trimestrial nici in 2013 astfel nu vor opta pentru sistemul platilor anticipate, precizeaza consultantul fiscal citat.

  • Alte situatii punctuale

Bancile achita trimestrial impozit pe profit pana pe data de 25 a lunii urmatoare prin plati anticipate egale, pentru trimestrul I- III. Definitivarea impozitului pe profit se face pana pe data 25 martie a anului urmator, cand se depune declaratia anuala de impozit pe profit.

Sediile permanente din Romania ale societatilor straine, declara si platesc impozitul pe profit pana pe data de 25 a lunii urmatoare trimestrului, numai pentru trimestrul I – III.

Regularizarea finala a impozitului se face pana pe data de 25 Martie 2013, data la care trebuie depusa si declaratia anuala de impozit pe profit pentru anul 2012.