Deficitul de cont curent si-a temperat ritmul de contractie in perioada ianuarie-august a sta la 3,1 miliarde EUR, in vreme ce deficitul comercial (FOB-FOB) a crescut usor la 4.8 mld euro in primele opt luni, pe fondul incetinirii mai puternice a exporturilor comparativ cu importurile, se arata intr-un raport al BCR Cercetare (vezi atasamentul). Potrivit documentului, transferurile din strainatate ale romanilor au incetinit cu 5%. "Ori au cheltuit mai putin in august, cand vin in tara sa isi petreaca concediile, ori au venit in numar mai mic decat anul trecut", explica autorii Raportului.

Transferurile curente nete au inregistrat o crestere de 23%, ajungand la 2,5 miliarde de euro in primele opt luni, din care remiterile de la romanii care lucreaza in strainatate au luat partea leului (~ 2 miliarde euro). Spre deosebire de anii anteriori, componenta privata a transferurilor curente nete a scazut cu 5% in august, atunci cand o mare parte din romanii expati vin sa-si petreaca vacanta alaturi de familiile lor. De data aceasta, au cheltuit fie mai putini bani sau nu au venit in numar atat de mare", se arata in Raport.

Intrarile nete de investitii straine directe (ISD) s-au ridicat la 941 milioane de euro in primele opt luni, dar situatia nu este atat de roza pe cat pare din cauza bazei de comparatie scazute an la an. In plus, cea mai mare parte a ISD (801 mil. euro) sunt formate din credite intra-grup.

Descarca din atasament si citeste Raportul integral