Grecia se afla intr-o spirala care aminteste de declinul economic din SUA si Germania din timpul Marii Depresiuni a anilor '30, problemele cu care se confrunta guvernul de la Atena evidentiind cat de dificil este sa redevii competitiv prin masuri de austeritate, relateaza Bloomberg.

Economia elena s-a contractat cu 18,4% in ultimii 4 ani iar Fondul Monetar International anticipeaza o noua contractie in 2013, de 4% din PIB, ca urmare a eforturilor Greciei de a-si reduce datoria suverana in schimbul transelor de imprumut international.

Declinul economic de 18,4% din Grecia este cel mai grav inregistrat in ultimele trei decenii intr-o economie dezvoltata, apropiindu-se de contractia economiei americane, de 27%, in perioada 1929-1933, potrivit Biroului de Analiza Economica de la Washington.

"Austeritatea a distrus veniturile din taxe impiedicand astfel chiar efectul scontat", si anume marirea bugetului de stat, a explicat pentru Bloomberg analistul Charles Dumas, presedintele Lombard Street Research, companie de consultanta cu sediul la Londra. Totodata, Dumas a adaugat ca" austeritatea nu mai poate fi evitata, pentru ca nu se mai pot imprumuta, iar deficitele raman acolo".

Scaderea salariilor si pensiilor a alimentat tensiuni sociale din Atena si din alte mari orase elene, creand un mediu propice pentru un discurs politic "anti-straini" punctat de simboluri extremiste. Bloomberg arata ca partidul de extrema dreapta Zori de Aur, care a castigat in alegerile din vara 18 locuri in Parlamentul de 300 de membri, este al treilea cel mai popular partid din Grecia, potrivit sondajelor. Zori Aurii intra astfel in rivalitate cu Syriza, principala forta de opozitie, duelul amintind de lupta dintre nazisti si comunisti in timpul Republicii de la Weimar, arata publicatia americana.

"Experientele anilor '30 ne spun ca trebuie sa stimulezi cresterea economica", sustine Vassilis Monastiriotis, profesor de economie politica la London School of Economics, adaugand ca "ascensiunea extremei drepte in Grecia nu este ceva efemer, care va disparea odata cu sfarsitul crizei. Si este foarte periculos daca aceasta ascensiune a dreptei ar deteriora, sa zicem, relatiile Greciei cu vecini precum Turcia sau Macedonia."

Economia germana s-a contractat cu aproximativ 34% intre 1929 si 1933, anul in care Adolf Hitler a devenit cancelar, potrivit datelor Biroului Federal de Statistica de la Wiesbaden. Desi Germania a revenit pe crestere economica in 1934, productia economica a depasit de abia in 1937 nivelul din 1929, arata datele.