Analiza HotNews Cercetarea romaneasca: cati cercetatori avem de fapt, in ce domenii lucreaza, cati bani se investesc si din ce surse

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 23 octombrie 2012, 6:12 Economie | Finanţe & Bănci


La inceputul anului 2012, isi desfasurau activitatea in cercetare-dezvoltare 42.363 salariati, mai multi cu 3.298 salariati fata de anul anterior. Cheltuielile totale efectuate in anul 2011 pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au insumat 2,786 miliarde lei, adica 0,48% din PIB. Mai mult cu 0,01 puncte procentuale fata de 2010. Fondurile din strainatate au avut o pondere de 12,1% in crestere cu 1,0 puncte procentuale fata de anul 2010. Din fondurile din strainatate, sectorul invatamant superior a fost finantat in proportie de 22,9%, iar sectorul  guvernamental a fost finantat in proportie de 10,1%. Din fondurile publice, cele mai mari sume au fost primite de unitatile din sectorul guvernamental (66,9%), urmate de invatamantul superior (36,9%) si de unitatile din sectorul intreprinderi (18,1%).

In graficul de mai jos avem efectivul de salariati din cercetare, dupa ocupatii, pe sectoare de performanta si domenii de activitate. Ingineria si tehnologia stau cel mai bine (atat la stat cat si in zona cercetarii private). De notat ponderea redusa a cercetatorilor in economie si sanatate a sectorului guvernamental. Sursa datelor: INSSE, oct 2012. Click pentru marirea imaginii.


Numarul salariatilor din activitatea de cercetare-dezvoltare a fost in crestere la sfarsitul anului 2011 fata de sfarsitul anului 2010.
La sfarsitul anului 2011, lucrau in activitatea de cercetare-dezvoltare 42363 salariati, mai mult cu 3298 salariati fata de cel inregistrat la sfarsitul anului 2010. Din totalul salariatilor din activitatea de cercetare-dezvoltare 19596 erau femei, reprezentand 46,3% din salariati.
Din cei 42.363 salariati existenti in activitatea de cercetare-dezvoltare, 19.461 lucrau in sectorul invatamant superior, 11.575 lucrau in sectorul mediului de afaceri, 11.106 in sectorul guvernamental si doar 221 in sectorul privat non-profit.

Din totalul de 19.596 femei salariate in activitatea de cercetare-dezvoltare, 4.681 lucrau in sectorul mediului de afaceri, 5.301 in sectorul guvernamental, 9.511 in sectorul invatamant superior si 103 in sectorul privat non-profit.

Mai jos, aveti numarul cercetatorilor pe industrii. Cea prelucratoare "confisca"cei mai multi. Click pentru marirea imaginii.
La sfarsitul anului 2011, pe categorii de ocupatii majoritatea salariatilor din activitatea de cercetare-dezvoltare era formata din cercetatori, respectiv 25.489 persoane (60,2% din total), in scadere cu 18,4 puncte procentuale fata de anul 2010. E bine de stiut ca salariatii care lucreaza in activitatea de cercetare-dezvoltare sunt clasificati, dupa ocupatie in: cercetatori, tehnicieni si asimilati si alte categorii de salariati.

Graficul urmator arata numarul proiectelor de cercetare dezvoltate in Romania anului trecut, pe tipuri si surse de finantare. Click pentru marirea imaginii.In anul 2011, ponderea cea mai mare in cadrul salariatilor din activitatea de cercetare-dezvoltare o detin cercetatorii (60,2%), urmata de alte categorii de salariati (24,8%) si tehnicieni si asimilati (15,0%). Dupa sectorul de performanta, cercetatorii au ponderea cea mai ridicata in sectorul invatamant superior (59,2%) urmata de sectorul guvernamental (24,0%).

Mai jos gasim ilustrat efectivul salariatilor din cercetare pesectoare de performanta si forme de proprietate. Click pentru marirea imaginii.

 • Pe activitati economice, ponderea cercetatorilor in totalul salariatilor din cercetare-dezvoltare in sectorul mediului de afaceri este de peste 40% in urmatoarele sectoare de activitate: industria alimentara, fabricarea calculatoarelor si a produselor  electronice si optice, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea autovehiculelor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

 • Distributia cercetatorilor pe grupe de varsta arata ca in sectorul guvernamental ponderea cea mai mare este detinuta de cercetatorii cu varste cuprinse intre 25-34 ani in timp ce, in sectorul invatamant superior cea mai mare pondere o detin cercetatorii cu varsta de 35-44 ani.

Graficul urmator ilustreaza cheltuielile totale (cele curente si de capital) in structura, pe sectoare de activitate. Fireste, in domeniul cercetarii. Click pe imagine pentru a fi marita. Cheltuielile sunt exprimate in mii lei, preturi curente.


 • Domeniile stiintifice in care activeaza cel mai mare numar de cercetatori si tehnicieni sunt reprezentate de stiintele ingineresti si tehnologice, urmate de stiintele naturale si exacte, iar cei mai putini activeaza in domeniul stiintelelor umaniste

 • Dupa nivelul de pregatire profesionala, din numarul salariatilor existenti la sfarsitul anului 2011, in activitatea de cercetare-dezvoltare au avut pregatire superioara 35223 persoane si alt nivel de pregatire (exclusiv superioara) 7140 persoane.
 • Numarul de persoane care detin titlu de doctor si care lucreaza in activitatea de cercetare-dezvoltare la sfarsitul anului 2011 , a scazut fata de anul 2010 cu 827 persoane (14641 persoane comparativ cu 15468).

 • In anul 2011 ponderea cheltuielilor de capital din activitatea de cercetare-dezvoltare a crescut cu 3,9 puncte procentuale fata de anul 2010. • Cheltuielile totale efectuate in anul 2011 pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au insumat 2,786 miliarde lei, din care 2,251 miliarde, respectiv 80,8% au reprezentat cheltuieli curente si 535,3 milioane lei, respectiv 19,2% cheltuieli de capital

 • Circa 70% din cheltuielile totale (atat pentru cheltuielile curente cat si pentru cheltuielile de capital) sunt efectuate in unitatile cu forma de proprietate majoritar de stat.
 • Din totalul cheltuielilor curente de cercetare-dezvoltare peste 80% au fost destinate cercetarii cu caracter aplicativ si cercetarii fundamentale.

Mai jos avem un grafic reprezentand cheltuielile din cercetare, defalcate pe industrii (sunt exprimate in mii lei, preturi curente). Pentru marirea imaginii, dati click pe grafic.


 • Dupa sursele de finantare ale cheltuielilor totale de cercetare-dezvoltare, in anul 2011, ponderea cea mai ridicata o detin fondurile publice (49,1% fata de 54,4% in anul 2010), urmate de sursele de la intreprinderi (33,4% fata de 32,3% in anul 2010), in crestere cu 1,1 puncte procentuale.
 •  Din fondurile publice cele mai mari sume au fost primite de unitatile din sectorul guvernamental (55,4%), urmate de unitatile din sectorul invatamant superior (31,1%).In graficul de mai sus aveti sursele de finantare ale cercetarii rmanesti, pe sectoare de activitate si tipuri de surse.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7136 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  "analiza hotnews..." (Marţi, 23 octombrie 2012, 9:47)

  jackalphonse [utilizator]

  nu vad analiza. vad numai o raportare de date. analiza datelor o facem noi
  • +3 (3 voturi)    
   2 concluzii (Marţi, 23 octombrie 2012, 10:27)

   inginerul [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Am tras urmatoarele concluzii, la viteza: masa personalului din cercetare a crescut cu circa 3200 insa paradoxal numarul cercetatorilor cu grad de doctor a scazut cu 800. Semnificatia este: cresterea birocratiei (personal administrativ) si pensionarea/emigrarea cercetatorilor cu experienta.

   A doua concluzie este ponderea extrem de mica a proiectelor europene, anume de 12%.
   • +2 (2 voturi)    
    12% (Marţi, 23 octombrie 2012, 11:29)

    Venetic [utilizator] i-a raspuns lui inginerul

    12% aceasta denota de fapt cota de cercetatori activi cu adevarat din Romania.
    Egal cu 5000 cercetatori echivaland cu 0.025% din populatia Romaniei.
 • +5 (5 voturi)    
  Soarta cercetarii e in joc -diaspora eliminata (Marţi, 23 octombrie 2012, 11:26)

  Venetic [utilizator]

  Am avut privilegiul sa fiu nominalizat in una din comisiile de evaluatori dupa procedura elaborata de fostul ministru Funeriu la standarde internationale.

  Intr-o comisie de 20 de oameni, 14 erau din diaspora, multi cu functii importante la centre renumite in lume.

  Cu venirea noului Ministru Ecaterina Andronescu ce s-a intamplat?

  1) S-au unificat comisiile devenind un fel de comisie care "le stie pe toate" si care va fi foarte usor de contestat pe acest motiv.

  2) Au scos toata diaspora din aceste comissii, cum este cazul comisiei unde am activat.

  Totul s-a facut in liniste si nici un ziar/media nu a mentionat lucrul acesta.

  Seful comisiei in care activam (profesor universitar care lucreaza in Romania) a fost extrem de suparat pentru acest lucru, mai ales ca a fost o munca foarte grea de a construi aceste structuri numai pe baza de competenta.

  Regretul meu este ca nu am apucat sa contribui cu nimic in cadrul acestei comisii caci proiectul acesta a fost innabusit in faza incipienta.

  PS: pentru cine nu stie, evaluarea,asa de criticata acum, a universitatilor/centrelor de cercetare de acum 2 ani s-a facut cu experti straini(imuni la spaga/relatii etc) si strict pe criterii de competenta/realizari efective
  • +3 (3 voturi)    
   Un bob zabava (Marţi, 23 octombrie 2012, 12:10)

   Calin_file_de_dosar [utilizator] i-a raspuns lui Venetic

   Si veti intelege de ce a fost aboluta nevoie sa fie schimbate aceste comisii: se lucreaza intens al modificarea criteriilor de acordare a titlurilor de conferentiar si profesor universitar... alea, asa amarate si vai de mama lor cum sunt ele (nu inteleg de ce a cedat Funeriu!?...)... eh, alea vor fi reduse la un minim care frizeaza absurdul (stay tunned!)!

   Freamata toata suflarea universitara romaneasca la gandul improfesoririi, jubileaza (nu! nu glumesc si nici ironic nu sunt!..) toti trepadusii intrati in sistem ante-Funeriu, se negociaza costuri, posturi si aliante intru propasirea glorioasei cercetari romanesti, dupa chipul si asemanarea mult iubitului si stimatului conducator!

   Mi-e sila si mila de nimicnicia hoardei asteia de gonflati, care isi pierd lustrul universitar de indata ce trec de Nadlac!
   • 0 (0 voturi)    
    Romania incotro? (Luni, 15 aprilie 2013, 15:14)

    Daga [utilizator] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

    Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic total. Este adevarat ca dl ministru Funeriu "a incercat", repet "a incercat" sa stabileasca niste norme vest-europene in cercetarea romaneasca, dar cu parere de rau trebuie sa spun ca noi, tinerii carora ne tot plangeti de mila, am ramas debusolati si deprimati (fac referire la putinii cercetatori care nu se incadreaza in categoria "pup-in-curistilor" ). Normele si regulile impuse de dansul au fost realizate pentru "persoane", repet, pentru persoane. Nu au fost stabilite la modul general, asa cum se face in Vest (a se vedea Franta si Germania). Pentru a ocupa un post de conferentiar sau profesor trebuie sa se realizeze un concurs adevarat, ci nu pile, asa cum boine cunoasteti situatia ca inteleg ca sunteti din diaspora. La noi, va rog sa imi nominalizati o universitate, sau mai bine un nume de profesor universitar care accep[ta acest lucru?

    Cat priveste minunata "diaspora romaneasca", sper sa nu fiti unul din comisiile de la panelul proiectelor CNCSIS, unde a fost un dezastru. A se vedea si acolo corectitudinea existenta, proiecte care au fost finantate in functie de ierarhia stabilita in panel, unde efectiv s-a facut curatenie, in functie de "NUME SI PRENUME". Rusine sa va fie daca ati facut parte din acest 'complot". Imi este lehamite de corectitudinea romaneasca. Nu pot intelege uin lucru. Romanii in afara granitelor sunt muncitori, onesti si modesti. Ei, cum revin in tara sunt de o aroganta iesita din comun. Nu vreau sa generalizez, pentru ca pot da exemple de romani din diaspora extraordinari de buni si care nu se incadreaza in ceea ce am spus mai devreme. dar, cu siguranta ei nu au facut parte din aceste panel-uri la care ati facut referire. Ceea ce ne doare, pe noi cei care incercam sa facem cercetare fara sa fim lingai si aroganti este faptul ca Funeriu a fost o speranta pentru multi, dar din pacate s-a redus la bine cunoscutul balcanism latin care ne este specific.
 • 0 (0 voturi)    
  cercetatori (Miercuri, 24 octombrie 2012, 18:19)

  G1 [utilizator]

  De ani de zile intreb si nimeni nu ma lamureste.
  Ce "cerceteaza" j'de mii de cercetatori in RO?
  Concret: s-a descoperit ceva?

  PS. acum 30 de ani sotia a lucrat citiva ani la un institut de cercetare din Ploiesti. Toata ziua traducea articole din Cemical Abstract pentru tezele cercetatorilor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by