​BNR a cotat marti un euro la 4,5772 lei, nivel usor mai depreciat al monedei locale in fata celei europene. Tendinta a fost mentinuta si in fata francului elvetian si a dolarului SUA, acestea fiind cotate la 3,7841 lei, respectiv 3,5128 lei. "Consideram ca potentialul de depreciere a leului ramane intact, iar 4,57/EUR poate fi privit drept un nivel de rezistenta, asa cum o indica tiparul tranzactionarii monedei locale de saptamana trecuta", se arata intr-un raport destinat clientilor al ING.

"Dupa ce ratele ON au stagnat in jurul a 4% posibil din cauza incertitudiniii legate de operatiunea repo a BNR, acestea au scazut ieri pana la nivelul de 1,25% al facilitatii de depozit dupa ce operatiunea de piata monetara a BNR nu a provocat nicio surpriza. Deoarece ne aflam in ultima zi a acestei perioade de mentinere a rezervelor obligatorii, ne asteptam ca ratele ON sa ramana la acelasi nivel pentru astazi", se mai arata in documentul citat.

Asa cum se intampla de ceva vreme, continua raportul, segmentul 1M-3M al curbei de randamente swap este in continuare in jurul nivelului de 5,3%. Ministerul finantelor a vandut ieri titluri de stat la 3 ani in valoare de 420 milioane de euro, mult peste suma planificata de 150 milioane. Aceasta a venit cu pretul unui randament maxim de 3,8%, nivel cu mult peste prognoza noastra de 3,4% ce se afla la limita superioara a cotatiilor pietei secundare. " Faptul ca MF a vandut semnificativ mai mult decat era planificat transmite un semnal negativ legat de urmatoarea licitatie de titluri in euro pe piata locala (aceasta pare probabila in jurul datei de 10 noiembrie cand ajung la scadenta obligatiuni in valoare de aprox. 800 milioane de euro), investitorii asteptand ca MF sa aiba un apetit mai mare decat anuntul initial.

Secretarul de stat responsabil cu gestiunea datoriei publice a indicat in presa locala faptul ca este probabila o noua emisiune locala de titluri in euro, punctand si ca rezerva de lichiditate a MF care se afla la 4,6 miliarde euro va ajuta la extinderea maturitatii emisiunilor de titluri in lei, pentru care MF intentioneaza sa nu mai emita scadente mai scurte de 2 ani", mai noteaza autorii documentului. In opinia lor, acest lucru ar fi o imbunatatire semnificativa a pozitiei curente, intrucat maturitatea medie a titlurilor emise in ultimele 3 luni abia depaseste 1 an, insa "ne indoim ca va putea fi obtinut doar prin limitarea ofertei de titluri pe termen scurt. Data fiind cererea curenta redusa, investitorii vor dori probabil sa obtina randamente mai mari pentru a detine titluri cu scadente mai indepartate", mai spun acestia

In alta nota, Eurostat a ajustat deficitul bugetar al Romaniei din 2011 de la 5,2% la 5,5% din PIB. Acest inseamna un punct de pornire mai putin favorabil pentru eforturile de reducere a deficitului sub 3% din PIB anul acesta, prag care in opinia noastra va fi usor depasit pe fondul cheltuielilor electorale, mai noteaza autorii raportului