Fostul trader Jerome Kerviel a fost condamnat miercuri la 5 ani de inchisoare dintre care trei cu executare si la plata de despagubiri in valoare de 4,9 miliarde euro de catre curtea de apel din Paris, care l-a declarat vinovat pentru pierderea record inregistrata in 2008 de Societe Generale, anunta AFP.

Curtea a confirmat integral decizia primei instante. Jerome Kerviel ramane deocamdata in libertatea, deoarece curtea nu a emis inca un mandat de arestare.

Denuntand o "nedreptate lamentabila", avocatul sau David Koubbi a precizat ca analizeaza eventualitatea unui recurs in casatie.

Cu chipul grav si tensionat, intr-un costum inchis la culoare si cu camasa alba, Jerome Kerviel a ajuns la palatul de justitie din Paris cu cateva minute inainte de citirea sentintei, fara a face nicio declaratie pentru presa. Intrebat de magistrati daca doreste sa mai faca vreo declaratie, avocatul sau David Koubbi a raspuns: "Nimic, este totul scris".

Societe Generale a solicitat plata celor 4,9 miliarde de dolari pierduti, desi este evident ca Jerome Kerviel, 35 de ani, provenit dintr-o familie modesta, nu va putea achita niciodata o asemenea suma.

Avocatul bancii a declarat miercuri ca Societe Generale va fi "realista" si va examina situatia lui Jerome Kerviel.

In prima instanta, Jerome Kerviel a fost declarat vinovat de faptul ca a deschis, fara cunostinta superiorilor sai, pozitii speculative de zeci de miliarde de euro pe piata si a dejucat controalele cu operatiuni fictive, inscrisuri false si minciuni repetate.

El era acuzat de abuz de incredere, fals si uz de fals si introducere frauduloasa de date in sistemul informatic al bancii.