Nu sunt adeptul acestui sistem, al platii TVA la incasare . Cred ca legislatia europeana in materia TVA-ului trebuie sa evolueze cat mai rapid in directia naturala: taxare inversa in toate tranzactiile B2B, la fel ca in cazul achizitiilor intracomunitare. Regimul actual favorizeaza frauda de TVA", a explicat Gabriel Biris, partener la compania de consultanta Biris Goran, in cadrul unei intalniri online cu cititorii HotNew.ro. Mecanismul poate ajuta doar un numar foarte mic de firme , pentru cele mai multe masura va fi din ciclul: "operatia a reusit, pacientul e mort", mai crede Biris.

Gabriel BirisFoto: Hotnews

Ce a mai spus Biris:

  • Aceste companii mici vor trebui sa isi adapteze solutiile informatice astfel incat sa poata evidentia separat facturile pt care TVA e deductibil la plata. In plus, vor pierde avantajul termenului de plata amanat deoarece nu isi vor putea deduce TVA aferent acestor facturi. Astfel de companii -daca vor putea sa aleaga, si acest lucru este posibil in majoritatea cazurilor, un furnizor care nu aplica regimul derogatoriu, nu vor mai lucra cu o companie mica. Sunt convins ca multe companii mici isi vor inceta activitatea sau vor cauta solutii pentru majorarea artificiala a cifrei de afaceri (cumparari si revanzari repetate)
  • Sunt doua tipuri mari de frauda: marea frauda de genul sistemului carusel care nu poate fi combatatuta eficient decat prin aplicarea masurilor de taxare inversa in toate tranzactiile B2B. Mica frauda, cea de genul ne-emiterii bonurilor fiscale la restaurant, coafor, dentist samd, frauda care poate fi redusa semnificativ prin imbunatatirea sistemelor informatice si interzicerea incasarii oricarei sume fara emiterea in prealabil a documentului fiscal. O alta masura care poate ajuta este reducerea circulatiei cashului si stimularea platilor cu cardul, care poate fi facuta, de exemplu, si prin rambuirsarea unei mici parti a TVA platit daca se plateste cu cardul. Sunt multe metode prin care acest tip de frauda poate fi redus semnificativ. Bulgaria are un randament de 71% , obtinut in principal prin informatizare (toate casele lor de marcat fiscale comunica in timp real cu serverul ANAF iar serverul informatic face analiza de risc automat si identifica punctele de risc ca sa trimita inspectori) dar si prin restructurarea intr-un mod eficient a administratiei fiscale
  • Amanarea exigibilitatii la incasarea facturii e conditionata de plata ei prin banca. Daca plata este cash, exigibilitatea intervine la data emiterii facturii. Daca sunteti firma mare si primiti o factura de la o firma mica, deduceti cand platiti.

Vezi aici toate raspunsurile oferite de Gabriel Biris in cadrul intalnirii online cu cititorii HotNews.ro