Finante: Dupa noua luni, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un minus de 7,17 miliarde lei, respectiv 1,18 % din PIB fata de minus13,88 miliarde lei respectiv 2,4% din PIB realizat la aceeasi data a anului precedent
Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 9,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+6,2%), accize (+8,7%), impozit pe venit (+12,3%), impozit pe profit (+6,3%). Veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut, de asemenea, datorita colectarii incepand cu anul 2012 a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii conform OUG nr.77/2011.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+0,3 %) si venituri nefiscale (+12,4%)
Contributiile de asigurari au fost in suma de 38,3 miliarde lei, in crestere cu 2,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Veniturile nefiscale au crescut de asemenea, fata de aceeasi perioada din anul precedent la bugetul de stat cu 28,5% si la institutiile autofinantate 10,9%.
Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au fost de 5,0 miliarde lei, in crestere cu 41,4% la bugetul de stat si cu 22,4% la bugetele locale, fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 148,3 miliarde lei, reprezentand 24,4% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 1,9% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 0,7 pp.
S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada din anul 2011, in principal, la proiectele finantate din fonduri UE, cu 30,5%, dobanzi cu 25,6%, bunuri si servicii cu 7,3%.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut la administratiile locale precum si la fondul national de sanatate ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente.
Cheltuielile de personal au crescut cu 4,3%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se, in principal, datorita majorarii cu 8% a salariilor personalului bugetar care se reflecta in buget incepand cu luna iulie 2012. De asemenea, in luna ianuarie la bugetul de stat ca urmare a faptului ca incepand cu luna februarie 2011 este inclusa majorarea de 15% acordata personalului bugetar si platile aferente contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 22,2 miliarde lei (3,6% din PIB), crescand in termeni nominali cu 3,0% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO