Intre timp, medicul meu imi mai livrase 8 (opt) medicamente tot dintre cele mai scumpe, “dar cu efect clar, fara vrajeala!”, vorba lui. Le-am luat, ce era sa fac? Aflu acum, la un control secundar facut intr-o cu totul alta clinica, ca recomandarile de care eu tineam cont ca de versetele din Biblie, erau surse de bani pentru medic. Omul lua bani ca sa recomande anumite medicamente, ce s-o mai lungim…
Mai jos, un contract de sponsorizare al unui farmacist. Al medicului meu e la fel. Ma intreb cum sta cu moralul un medic (ori un farmacist) care stie foarte bine ca recomanda anumite medicamente doar pentru a merge cu sotia intr-o excursie pe banii mei, pana la urma....Nu e si asta o forma de spaga?

Pe cale de consecinta, m-am intors la medicul meu. Si, dupa ce am zarit 8 contracte de sponsorizare prin diverse locatii in tara dar si in Thailanda pt el si familia lui, am intrerupt orice colaborare cu domnia sa. Drept petru care eliberez prezenta.
PS Sunt convins ca, asa cum de pe vremea lui Ceausescu se stia ca se merge cu Nasul pe tren, la fel de bine se cunosteau si aceste indecente amanunte legate de medicii romani considerati saraci, care acceptau un snitel gratuit contra unei retete scumpe. Nu e insa corect si declar aci ca mi-e mila de ei. Mai am vreo 15 jpg-uri cu asemenea contracte, dar mi-e lehamite sa le mai prelucrez. Toate spun acelasi lucru.
Citeste si comenteaza pe blogul Hymerion.ro
In unitatile particulare insa medicii nu isi permit sa faca asa ceva pentru ca nu mai pot lua decizii in nume personal, orice fac sau lasa impresia ca fac afecteaza imaginea spitalului si a serviciilor medicale pe care le ofera si din care isi castiga fiecare painea. Dincolo de faptul ca la particular nu gasesti intotdeauna cei mai buni medici din sistem (situatie care, palpabil, se schimba in ultimii ani) banii pe care ii dai merita, primesti ceva la schimb, nu esti mintit si furat pe fata.
Acum vreo zece ani citeam ca, in Statele Unite, consumul de medicante din jurul anului 1990 era de 30 (da, am scris bine, 30), de 30 de ori mai mare decat consumul din anii '60, per om, deci tinand cont si de cresterea numarului populatiei.
Industrai farmaceutica este atat de puternica, atat de bogata, incat practicile semnalate de acest articol nu reprezinta exceptia, ci regula. Si nu doar in Romania, cat mai ales in vest, unde oamenii au mai multi bani.
Uitati-va la TV! Sunt plin de reclame la tot soiul de medicamente de intarire, vitamine si rahaturi de astea care sugereaza ca daca nu le consumi regulat, te-a luat dracu'! Ce mere, ce fructe, ce sport? Fix pix!
Ca sa folosesc o figura de stil, industria farmaceutica a imbolnavit grav sistemul medical. De coruptie si cinism. Pe de alta parte, aceeasi industrie, salveaza anual milioane de vieti (pe bani, dar asta e normal), asa ca au contraargumente, inclusiv de natura morala. Ca sa nu mai povestesc de cele financiare... :)))))
De aceea articolul suna neterminat. Dincolo de aspectul moral al preturilor, producatorilor si medicilor, sta medicamentul care i-a fost prescris autorului articolului. Este acest medicament eficient? Ce alte tratamente putea alege pacientul?
Iar cel mai evident aspect al acestui fapt sunt celebrele, deja, carti vizita atasate la retete prin care primesti discount la medicamentele recomandate.
La Medlife, de exemplu, ti se garanteaza un discount de 7% in aceste cazuri, dar nu spune nimeni cat % primeste medicul pentru asta pentru ca am vazut clar cu farmacista scaneaza codul de bare tiparit pe cartea de vizita.
S-a intamplat in timpul unei greve facuta de medici.