Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala efectueaza cercetari fata un grup infractional, constituit din persoane avand cetatenie rusa si romana, sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de art. 19 din Legea nr. 51/1991, art. 169 si art. 298 Cod penal. In fapt, s-a retinut ca factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa, informatii si documente clasificate, referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona MOLDOVA NOUA, mai exact zacamantul de banatite (roca eruptiva cu structura granitica, existenta in Banat si in Muntii Apuseni, utilizata ca material de constructie) si zacamantul "SUVOROV", se arata intr-un comunicat al DIICOT remis vineri, HotNews.ro.

Procurorii D.I.I.C.O.T. efectueaza verificari privind autenticitatea documentatiei, caracterul clasificat al informatiilor si documentelor, impactul negativ asupra securitatii nationale precum si efectele produse asupra economiei nationale si mediului concurential, urmand ca, raportat la probatoriul administrat, sa fie dispuse masurile legale in cauza.

Facem precizarea ca, la data de 19 octombrie 2012, invinuitul O.M., 42 de ani, cetatean rus, a fost depistat pe Aeroportul International Henri Coanda, in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei, avand asupra sa documente si harti geologice, emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate privitoare la zacamintele de cupru si metale rare aferente exploatarilor MOLDOVA NOUA si SUVOROV.

Suportul informativ a fost asigurat de catre SRI. Cercetarile continua in vederea documentarii intregii activitati infractionale.

Reamintim ca in urma cu aproximativ doi ani, un alt cetatean rus - diplomatul Anatoly Akopov a fost declarat de autoritatile romane persona non grata. El era secretar I in cadrul ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, solicitandu-i-se acestuia sa paraseasca teritoriul tarii noastre in 48 de ore.