Der Spiegel citeaza versiunea in lucru a raportului de expertiza realizat de troica (Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana) precizand ca Atena ar avea la dispozitie o perioada suplimentara de doi ani pentru a realiza reformele impuse, dar ca aceasta intarzierea ar costa intre 30 si 38 miliarde de euro.
Potrivit raportului citat de cotidianul german, Grecia a implementat 60% din reformele solicitate de partenerii internationali. Aproximativ 20% raman in stadiul de discutie in cadrul guvernului, iar altele urmeaza sa fie programate.
Printre reformele suplimentare se numara:
- relaxarea legislatiei care reglementeaza concedierile;
- schimbarea regulilor cu privire la salariul minim;
- eliminarea anumitor privilegii profesionale.
Raportul mai sugereaza ca atat creditorii Greciei, cat si alte tari europene, sunt de acord sa renunte la o parte din datoria Greciei catre ei, ceea ce ar echivala cu finantarea fondului de salvare a Greciei de catre contribuabilii eleni. Cu toate acestea, BCE nu poate renunta la sumele datorate de Grecia, pentru ca asta ar insemna o finantare a Greciei de catre BCE, miscare interzisa de tratatele europene.
Raportul prezinta si alte masuri, precum cresterea automata a impozitelor in cazul in care reformele nu sunt puse in aplicare in timp, mai arata Der Spiegel.
Aceasta versiune a raportului a fost prezentata, joi la Bruxelles, oficialilor europeni care pregatesc urmatoarea reuniune a ministrilor de finante din Zona Euro, care va avea loc miercuri, prin teleconferinta.
Grecia trebuie sa convinga creditorii internationali ca a facut suficiente progrese in directia punerii in aplicare a reformelor pentru a primi transa de 31,5 miliarde de dolari imprumut de care are nevoie pentru a evita falimentul.
Saptamanalul german precizeaza ca raportul final al troicii ar trebui sa fie publicat cel tarziu pe 12 noiembrie.