Creditorii internationali ai Greciei vor cere guvernului de la Atena sa implementeze un set de 150 de noi reforme economice, informeaza duminica saptamanalul german Der Spiegel citand raportul provizoriu realizat ca urmarea a auditului troicai UE-BCE-FMI in Grecia, potrivit AFP.

Der Spiegel citeaza versiunea in lucru a raportului de expertiza realizat de troica (Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana) precizand ca Atena ar avea la dispozitie o perioada suplimentara de doi ani pentru a realiza reformele impuse, dar ca aceasta intarzierea ar costa intre 30 si 38 miliarde de euro.

Potrivit raportului citat de cotidianul german, Grecia a implementat 60% din reformele solicitate de partenerii internationali. Aproximativ 20% raman in stadiul de discutie in cadrul guvernului, iar altele urmeaza sa fie programate.

Printre reformele suplimentare se numara:

  • relaxarea legislatiei care reglementeaza concedierile;
  • schimbarea regulilor cu privire la salariul minim;
  • eliminarea anumitor privilegii profesionale.

Raportul mai sugereaza ca atat creditorii Greciei, cat si alte tari europene, sunt de acord sa renunte la o parte din datoria Greciei catre ei, ceea ce ar echivala cu finantarea fondului de salvare a Greciei de catre contribuabilii eleni. Cu toate acestea, BCE nu poate renunta la sumele datorate de Grecia, pentru ca asta ar insemna o finantare a Greciei de catre BCE, miscare interzisa de tratatele europene.

Raportul prezinta si alte masuri, precum cresterea automata a impozitelor in cazul in care reformele nu sunt puse in aplicare in timp, mai arata Der Spiegel.

Aceasta versiune a raportului a fost prezentata, joi la Bruxelles, oficialilor europeni care pregatesc urmatoarea reuniune a ministrilor de finante din Zona Euro, care va avea loc miercuri, prin teleconferinta.

Grecia trebuie sa convinga creditorii internationali ca a facut suficiente progrese in directia punerii in aplicare a reformelor pentru a primi transa de 31,5 miliarde de dolari imprumut de care are nevoie pentru a evita falimentul.

Saptamanalul german precizeaza ca raportul final al troicii ar trebui sa fie publicat cel tarziu pe 12 noiembrie.