Cel mai recent raport al FMI face o analiza corecta a economiei Romaniei. Din pacate sufera la capitolul solutii si estimari. Cel mai recent raport ECONOMIA publicat de FLORIN CITU ADVISORY analizeaza pozitia FMI , concluzia fiind aceea ca exista o probabiliate mai mare pentru un scenariu pesimist decat scenariul de baza prezentat de FMI. "De ce estima FMI o crestere economica asa de puternica la numai un an sau doi dupa cea mai severa criza pentru Romania? Pentru ca FMI presupunea gresit ca potentialul de crestere al Romaniei nu fusese afectat de criza. Este singura explicatie", spune Florin Citu pe blogul lui.

Cu timpul FMI a inteles ca PIB-ul potential a fost afectat.Acest lucru se vede foarte clar prin faptul ca estimarile viitoare converg catre rate de crestere din ce in ce mai mici- in acest moment 3.5%.

Graficul de mai sus, preluat din raport arata evolutia PIB si estimarile facute de FMI in fiecare raport. Nu acuratetea ne intereseaza, desi FMI a ratat fiecare estimare. De fapt nimeni nu poate estima corect viitorul. Mult mai interesanta este informatia pe care o cuprind aceste estimari despre PIB-ul potential. In opinia noastra, spune Citu, nu estimarea eronata a unui PIB-potential prea mare a dus la estimarile gresite ale FMI de pana acum.

Al doilea grafic arata un scenariu mult mai realist luand in calcul informatiile pe care le ofera FMI in raport

Tot in raport se face o analiza a informatiilor oferite de indicatorii de incredere si agregatele monetare in legatura cu perspectivele de crestere economica. Pe tot parcursul raportului explicam care sunt implicatiile pentru investitori si consumatori.

Citeste integral si comenteaza pe blogul lui Florin Citu