"Reducerea impozitului pe profit de la 16% la 10%, a celui pe venit de la 16% la 10% si reducerea TVA la 20% in doua etape: 22% -2013, 20% -2014, acestea ar fi masurile (din perspectiva veniturilor bugetare) pentru revenirea economiei romanesti", a explicat marti dupa amiaza economistul roman Florin Citu, in cadrul unei dezbateri organizate de Institutul de Studii Populare (ISP), Fundatia Konrad Adenauer (KAS) si Centre for European Studies (CES). Prezent la dezbatere, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu s-a declarant insa sceptic cu privire la sansele aceste idei. Cei de la Fond vor fi foarte greu de convins, a declarant acesta, adaugand ca, asa cum se contureaza spectrul politic, sansele introducerii unui impozit progresiv sunt foarte mari.

"Rata ar trebui lasata acolo unde e, la 16%.Mai degraba se va face impozit progresiv si mi-e sa nu ne trezim cu un 40% pe venit. Un 24% ar fi mai suportabil", a mai spus Croitoru.

  • Lucian Croitoru s-a referit adeseori la impozitarea progresiva, pe care nu o considera potrivita Romaniei. "Introducerea impozitului progresiv nu ar aduce mai multi bani la bugetul de stat, lucru demonstat de perioada in care a functionat in Romania, in acesta este vehiculat ca masura ce ar putea fi implementata din motive electorale", a spus Lucian Croitoru la un alt seminar, in urma cu doi ani. Mai recent, intr-un interviu acordat acum doua luni, Croitoru a reluat aceasta idee. "In opinia mea, optiunea pentru un sistem de impozitare progresiv ar fi gresita. Nu ar aduce mai multi bani la buget si ar tinde sa reduca consumul. Cei care sustin impozitarea progresiva nu mentioneaza ca sistemul introduce cheltuieli mari pentru firme, care negociaza salarii nete, si invita la evaziune fiscala. Nu avem nevoie de niciunul dintre aceste efecte.", a spus consilierul  Guvernatorului BNR.

Citu a mai sugerat ca masura in sprijinul redresarii, reducerea cheltuielilor de la buget. Atat a bunurilor si serviciilor, cat si a masei salariale. "Rigiditatile din economie nu ar permite, a replicat Croitoru.

Propunerile lui Citu:

La venituri

  • Reducerea impozitului pe profit de la 16% la 10% - 2013
  •  Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% - 2013
  • Reducerea TVA la 20% in doua etape: 22% -2013, 20% -2014 si a CAS la 40% in doua etape: 42% -2013, 40% - 2014

In zona cheltuielilor publice

  •  Bunuri si Servicii de la 5.4% la 4% pana in 2014
  • Salarii de la 6.7% la 5% pana in 2015
  •  Dobanzi de la 1.7% la 1% pana in 2014.
  •  Subventii de la 1.1% la 0.5% by 2014

Romania ar trebui sa treaca de la o abordare contabila a bugetului la una care sa sprijine perspectivele de crestere economica. "Care e scopul politicii fiscale? In Romania, cel mai des mentionat - cresterea veniturilor la buget spre media UE, de exemplu. De fapt, ar trebui sa fie bunastarea si cresterea economica", crede economistul roman Florin Citu. Consolidarea fiscala promoveaza cresterea economia sustenabila pe termen lung, in vreme ce taxele mai mari si mentinerea/cresterea cheltuielilor publice influenteaza negativ cresterea economica, mai considera Citu.

Pana acum, a adaugat el, reactia politicilor fiscale, in Romania si UE, a fost clasica: deficite mai mari, datorie publica mai mare, cheltuieli si taxe mai mari. Rezultatul a fost si el cel prevazut de teoria economica: stagnare. Pentru Romania teoria si practica indica reducere de taxe si cheltuieli publice pentru consolidare fiscala si implicit crestere economica", a conchis fostul economist sef al ING si fost angajat a doua banci centrale.

Rata efectiva de colectare din impozitul pe venit si profit este in Romania de 10-11%, iar in cazul reducerii cotei unice de la 16% la 10% pe an, impactul ar fi aproape zero.

Concomitent, Citu propune o reducere treptata a contributiilor de asigurari sociale cu cate doua puncte in urmatorii doi ani, astfel incat cota maxima sa nu depaseasca 40% in 2014.

La randul lui, Croitoru a mizat pe ideea unui Guvern "mic si eficient", dar a atras atentia asupra pericolului "vetocratiei", spunand ca in Romania este foarte usor sa blochezi o initiative, dar foarte dificil sa reusesti sa faci ceva. "Aproape ca nu se pot lua decizii. Nu doar in Romania, ci in intreaga lume. Bratul executive al Statelor vrea sa faca ceva, dar nu poate din cauza ca este permanent impiedicat. La noi suntem in aceasta ipostaza de cativa ani incoace si nu stim cum sa o strapungem", a mai spus Croitoru, dand exemplul absorbtiei fondurilor UE. Uitati-va numai la faptul ca nu putem atrage fonduri. Nu spun ca nu sunt bune licitatiile ori faptul ca le poti contesta, dar din prea multe contestatii ti se blocheaza intreg mecanismul. Degeaba te misti sit e agiti, daca in final vezi ca nu ai ajuns nicaieri inseamna ca ai o problema", a spus Croitoru.