Scandalurile din lumea financiara nu sunt foarte dese si mai ales sunt tinute in mare discretie. Rareori transpira inafara tensiunile care exista in interiorul bancilor. A fost un caz la Raiffeisen, au mai fost cateva "scurgeri" de prin BCR, asta daca ne referim la bancile mari. Acum e randul celor de la BRD, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

Sindicatul din banca s-a adresat proaspatului Director General, caruia i-au adresat cateva intrebari, nemultumiti de modul opac in care are loc reorganizarea activitatii interne. Stimate domnule Director General, avind in vedere prevederile Art. 30, alin. 3 din Legea 62/2011 a Dialogului social, consideram neindeplinita obligatia Patronatului BRD-Groupe Societe Generale de a informa Sindicatul cu privire la hotaririle Consiliului de Administratie (CA) sau ale Comitetului de Directie (CD) in probleme de interes profesional, economic si social.

  1. In consecinta, va solicitam sa ne comunicati daca in perioada 01.01.2012-19.10.2012 au avut loc sedinte ale CA sau CD in care s-au luat hotariri cu impact asupra locurilor de munca ale salariatilor Bancii.

Daca DA, va solicitam sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari:

1.1. In ce baza au fost luate aceste hotariri, in conditiile in care Sindicatul nu a fost informat despre niciun alt proiect in afara de transferul Serviciului Banca de la grupuri catre CRSC-uri?

1.2. Care sunt proiectele BRD-Groupe Societe Generale de reorganizare/externalizare a unor servicii/activitati (informatica, gestiune numerar, recuperare credite neperformante si orice alte activitati de F/O, M/O, B/O) si in ce stadiu se afla aceste proiecte (in studiu/in derulare/finalizat)?

1.3. Care este numarul de salariati impactati de aceste proiecte si care sunt solutiile oferite acestor salariati? Citi dintre ei vor ramine in continuare in Banca (chiar si pe alte functii) si citi isi vor pierde calitatea de salariat BRD-Groupe Societe Generale?

1.4. Care este eficienta organizatorica si functionala ulterioara implementarii acestor hotariri?

In conditiile restringerii de personal, vor putea aceste masuri sa asigure cel putin mentinerea calitatii serviciilor oferite clientilor Bancii, avind in vedere faptul ca Proiectul Ambition 2015 care are ca axa centrala ᅡSatisfactia clientuluiᅡ?

1.5. Care este eficienta economica a acestor masuri? Pentru fiecare proiect in parte: care sunt costurile de implementare si care este economia obtinuta in urma implementarii?

2. Pentru a avea o imagine completa a evolutiei locurilor de munca in BRD-Groupe Societe Generale in anul 2012 va solicitam sa ne furnizati urmatoarele informatii: Numarul de posturi ocupate cu CDI desfiintate in perioada 01.01.2012-30.09.2012, pe luni calendaristice, pentru personalul de executie si pentru personalul de conducere; Numarul de posturi infiintate si situatia actuala a ocuparii lor, cu CDD sau CDI, pentru personalul de executie si pentru personalul de conducere; Numarul de posturi ce urmeaza a fi desfiintate in perioada 01.10.2012-31.12.2012, pentru personalul de executie si pentru personalul de conducere.

In urma informatiilor primite de la colegii din CRSC-uri va solicitam sa ne comunicati ce criterii au stat la baza impartirii personalului cu functia anterioara ᅡAnalist produse PFᅡ in doua functii: ᅡAnalist crediteᅡ si ᅡOperator B/Oᅡ.

Speta noua care ne-a parvenit printr-un mesaj electronic transmis de un sef de serviciu DRU in data de 23.10.2012: "Conform deciziei Comitetului de Directie va incepe reorganizarea activitatii de recuperare a creditelor neperformante (RCN), in principal prin separarea activitatii B/O de F/O, prin optimizarea acestor activitati si prin centralizarea activitatii de B/O la nivelul CRSC-urilor existente". Solicitam sa ni se transmita: Data la care Comitetul de Directie a hotarit restructurarea acestei activitati; Solutiile ce vor fi propuse salariatilor care nu-si vor mai gasi locul in viitoarea structura RCN; Numarul celor care vor fi disponibilizati in urma acestei actiuni de reorganizare.

E drept, adevarul e undeva la mijloc. In mediul bancar local exista o lipsa acuta de bancheri adevarati, multi fiind adusi dinafara sistemului in perioada expansiunii bancare exponentiale. De cealalta parte, patronatele trebuie sa gaseasca o cale normala si transparenta de a restructura institutia de credit. Pentru ca o greva la o fabrica de confectii este infinit mai putin periculoasa decat una din mediul bancar. Odata pierduta increderea intr-o banca, lucrurile devin extrem de periculoase pentru o economie. Cu atat mai mult, sefii bancilor romanesti trebuie sa isi trateze angajatii poate cu mai mult tact si transparenta.

Citeste si comenteaza pe blogul Hymerion.ro

Vezi aici un istoric al grevelor din sistemul bancar romanesc