Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la 5,25% in cadrul sedintei din 2 noiembrie 2012. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta ar putea ramane nemodificate pe tot parcursul anului 2013, potrivit opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) in cadrul unui sondaj intern.

Anul 2013 ar putea aduce o mentinere a dobanzii de politica monetara la 5,25%, a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la 15% si a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta la 20%. Spre deosebire de sondajul anterior (din septembrie, care estima o reducere a dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii in lei in anul 2013, majoritatea analistilor considera in prezent ca BNR nu va mai relaxa politica monetara in anul urmator.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.