Consiliul Concurentei a sanctionat patru companii cu o amenda in valoare totala de 25.464.865 lei (aproximativ 5,6 milioane euro) pentru trucarea a doua licitatii organizate de S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. Medias. Sanctiunile au fost aplicate in cadrul investigatiei privind o posibila intelegere intre companii de a participa cu oferte trucate la licitatiile organizate de Transgaz SA in perioada 2009 - 2011, in vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale.

"Avem dovezi ca aceste companii s-au inteles asupra continutului ofertelor pe care urmau sa le prezinte la licitatii, schimband informatii comerciale sensibile. Intelegerile de trucare a licitatiilor, reprezinta una dintre cele mai grave restrictionari ale concurentei si conduc la achizitionarea, de catre autoritatea contractanta, a unor lucrari mai scumpe. In acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declansa investigatia", a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Astfel, S.C. CONDMAG S.A. si S.C. INSPET S.A. au fost amendate cu 4.548.658 lei (1,00 milioane euro) si, respectiv, 7.296.204 lei (1,6 milioane euro) pentru realizarea unei intelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achizitie publica "Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi" organizata in anul 2009. Trucarea ofertelor a constat in schimbul de informatii sensibile, cu caracter confidential, care au permis S.C. INSPET S.A. sa castige licitatia, conform unei intelegeri prealabile.

S.C. MOLDOCOR S.A. a fost amendata cu 2.235.028 lei (500.000 euro) si S.C. T.M.U.C.B. S.A. cu 11.384.975 lei (2,5 milioane euro) pentru realizarea unei intelegeri in scopul participarii cu oferte trucate la procedura de achizitie publica "Conducta de transport gaze 20'' Giurgiu Ruse" organizata in anul 2011. Trucarea licitatiei s-a realizat prin corelarea ofertelor depuse de cei doi concurenti: S.C. T.M.U.C.B. S.A. a transmis S.C. MOLDOCOR S.A. informatii confidentiale cuprinse in oferta sa financiara.

UPDATEBogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei a mai declarat joi ca"in urmatoarele luni vor mai fi cateva cazuri care vor fi finalizate pe zona licitatiilor trucate".

Legea concurentei (nr. 21/1996) interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei, in special cele care urmaresc participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte.