Euro, cotat vineri de BNR la 4,52 lei. "Se pare ca leul se afla in continuare pe o panta de apreciere, moneda locala atingand nivelul de 4,53/EUR la finalul zilei de ieri dupa ce se depreciase putin dincolo de 4,55/EUR in debutul sedintei. Cum volumele tranzactionate au fost din nou concentrate in special inaintea postarii cursului de referinta BNR, credem ca avansul recent al leului se datoreaza in principal interventiilor oficiale", se arata in raportul unei banci comerciale, destinat clientilor. Daca banca centrala va continua sa intervina, vom vedea probabil leul intarindu-se, mai precizeaza autorii documentului.

Moneda nationala a deschis sedinta de tranzactionare in jurul nivelului de 4,53 lei/euro, in scadere usoara fata de nivelul de joi seara. Cu doar o ora inaintea de anuntul BNR privind cotatia oficiala a leului, un euro era cotat de Bloomberg la 4,3520 lei.

"Rezervele valutare ale BNR au ajuns la 31,8 miliarde euro in octombrie, mai scazute cu 700 milioane euro fata de luna precedenta pe fondul presupuselor interventii oficiale. Datele releva un volum al interventiilor mai mare decat il asteptam si, in mod interesant, scaderea rezervelor este aproape egala cu estimarea necesarului de finantare a MF in octombrie: finantare net negativa a datoriei publice de aproximativ 300 milioane euro si un potential deficit bugetar in jurul 0,2% din PIB, anume inca 300 milioane euro. Astfel, daca BNR a actionat doar in sensul sterilizarii potentialelor vanzari de valuta ale MF, s-ar putea explica efectul redus al interventiilor valutare asupra ratelor la RON", se mai arata in Raport.

Curba de randamente swap a ramas neschimbata fata de ieri, cu ratele crescand usor de la 4,75% pentru ON la 5,25% pentru 1Y. Calendarul pentru noiembrie al licitatiilor de titluri pe piata locala ale MF a fost anuntat ieri si prevede atragerea unei sume de 3,6 miliarde de lei. Aceasta depaseste cele 2,8 miliarde de lei care scadenteaza in aceeasi perioada iar in cazul in care MF va reusi sa vanda toata suma planificata, probabil ca nu va

mai apela la vanzari de valuta din rezerva de lichiditate. Joi, Polonia a vandut obligatiuni la 5 si 15 ani denominate in yeni japonezi, in valoare de aproximativ 800 milioane euro, la randamente cu circa 25pb mai scazute decat ce implicau preturile CDS. Acest lucru contrasteaza puternic cu vanzarea de Eurbonduri a Romaniei la un randament cu peste 120pb mai ridicat decat cel implicat de CDS si vine in sprijinul opiniei noastre in legatura

cu pretul ridicat platit de Romania pentru emisiunea de acum doua zile.