VIDEO Mugur Isarescu: Cum sa reprezinte 16 unitati bancare 80% din sistem? E o eroare cifra de 80% cat spune DIICOT. Probabil e vorba de 0,8%. Supravegherea bancara isi face datoria

de DP     HotNews.ro
Vineri, 2 noiembrie 2012, 14:16 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR
Foto: Agerpres
"E o eroare cifra de 80% cat am inteles ca spune DIICOT ca a fost iinfiltrat in peste 80 la suta din sistemul bancar romanesc. Probabil e vorba de 0,8%. In Romania, supravegherea bancara isi face datoria. Supravegherea nu se ocupa totusi  de acordarea de credite, ci se asigura ca acele credite neperformante sa fie provizionate. O alta functie a supravegherii bancare este sa se asigure ca bancile au unitati anti-frauda si ca ele functioneaza. Si au! Repet: supravegherea nu da credite si nu supravegheaza bucata cu bucata fiecare imprumut. Revenim la sistemul mono-banca daca visam asa ceva si o sa acorde credite numai BNR", a explicat vineri Guvernatorul BNR Mugur Isarescu in cadrul unui briefing de presa.

Inflatia ar putea ramane inafara tintei BNR pana in a doua jumatate a anului viitor, principalele riscuri asociate noii prognoze accentuarea volatilitatii fluxurilor de capital si evolutia crizei din zona euro. Conjunctura electorala interna se poate suprapune riscurilor pe termen mediu", a explicat vineri Guvernatorul BNR Mugur Isarescu in cadrul unui briefing de presa.

Cele mai importante declaratii ale Guvernatorului
:
 • E vorba de 3 banci, dintre care a uneia situatia nu e clara
 • Nu e vorba de o caracatita a bancherilor. Cele 3 banci au vreo 2000 de unitati bancare, daca nu mai mult. Deci 16 unitati din 2000

 • Inflatia s-a accelerat in luna septembrie, rata anuala a acesteia crescand la nivelul de 5,33 la suta de la 3,88 la suta in luna august, in principal ca urmare a efectelor nefavorabile de natura tranzitorie exercitate de evolutia preturilor interne si internationale ale produselor alimentare, care au amplificat efectele statistice de baza adverse si transmiterea deprecierii anterioare a monedei nationale fata de principalele valute, semnalate anterior in Rapoartele BNR. C
 • Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni a ramas in apropierea mediei la nivelul Uniunii Europene, fiind de 3,0 la suta in luna septembrie 2012.
 • Materializarea riscurilor evidentiate in cadrul prognozelor anterioare ale bancii centrale este reflectata intr-o masura relativ mai restransa si de evolutia ratei anuale a inflatiei de baza CORE2 ajustat care s-a majorat la 3,01 la suta in septembrie de la 2,56 la suta in luna precedenta.
 • Evolutia recenta a unor indicatori relevanti indica o relativa incetinire a activitatii economice in a doua parte a anului, in conditiile scaderii productiei agricole cauzate de seceta si ale deteriorarii perspectivelor cresterii economice la nivel european si global.
 • Persistenta deficitului considerabil de cerere agregata atenueaza insa magnitudinea impactului nefavorabil asupra inflatiei al majorarii cotatiilor materiilor prime pe plan international si al evolutiei cursului de schimb al leului.
 • In plan extern se evidentiaza o relativa consolidare a increderii investitorilor ca efect al masurilor implementate de principalele banci centrale. Contextul global ramane insa marcat de incertitudini privind solutionarea durabila a crizei datoriilor suverane din zona euro si evolutiile sistemelor bancare la nivel european. 
 • Conduita politicii monetare a vizat ancorarea anticipatiilor inflationiste in conditiile puseului inflationist tranzitoriu, ale unei volatilitati sporite a fluxurilor de capital si ale evolutiei cursurilor de schimb. In acest sens, intarirea controlului lichiditatii din sistemul bancar s-a reflectat in cresterea ratelor dobanzilor pietei interbancare si in consolidarea acestora in jurul nivelului ratei dobanzii de politica monetara. Expansiunea creditului acordat sectorului privat continua sa slabeasca, scaderea dinamicii anuale reale fiind consemnata mai ales pe segmentul imprumuturilor in valuta.
 • In sedinta de astazi, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza evolutia si tendintele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.
 • Raportul consemneaza revizuirea traiectoriei proiectate a ratei anuale a inflatiei ca rezultat al impactului nefavorabil tranzitoriu al socurilor severe de natura ofertei. Astfel, proiectia actualizata evidentiaza perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei in afara intervalului de variatie din jurul punctului central al tintei (3 la suta pentru 2012 si 2,5 la suta incepand din 2013) pana in a doua parte a anului 2013, precum si repozitionarea si consolidarea ulterioara a acesteia in interiorul intervalului.
 • Principalele riscuri asociate noii prognoze sunt legate de o potentiala accentuare a volatilitatii fluxurilor de capital in contextul unei eventuale deteriorari a evolutiilor mediului extern cu consecinte nefavorabile asupra economiilor emergente. Conjunctura electorala interna din perioada imediat urmatoare se poate suprapune de asemenea acestor riscuri pe termen mediu.
 • In aceste conditii, in vederea ancorarii eficace a anticipatiilor, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25 la suta pe an, gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit.
 • Adecvarea conduitei politicii monetare are in vedere calibrarea setului de instrumente de politica monetara in scopul prevenirii eventualelor efecte de runda a doua ale socurilor adverse de natura ofertei si pentru crearea conditiilor revenirii pe termen mediu a ratei inflatiei in interiorul intervalului asociat tintei. Aceasta atitudine a politicii monetare, conjugata cu aplicarea consecventa a unor politici macroeconomice echilibrate va crea premisele pentru o redresare economica sustenabila si de durata.
 • In acest context, CA al BNR reafirma ca atingerea obiectivelor privind stabilitatea preturilor si cea financiara, in contextul continuarii indeplinirii angajamentelor convenite in cadrul acordurilor cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, este esentiala pentru sustinerea unei cresteri economice durabile.
  BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor pe termen mediu si de mentinere a stabilitatii financiare.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8217 vizualizari

 • -3 (19 voturi)    
  zodia racului (Vineri, 2 noiembrie 2012, 14:57)

  Mazeta [utilizator]

  „Conjunctura electorala interna se poate suprapune riscurilor pe termen mediu". Hmm.. de fiecare dată când citesc prognozele economice ale lui Isarescu mi se pare că o aud pe Urania făcând horoscopul zilei. Diferența este că predicțiile Uraniei uneori se îndeplinesc.
  • +3 (7 voturi)    
   aberezi (Vineri, 2 noiembrie 2012, 20:11)

   gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Citatul tau nu are nicio treaba cu "prognozele economice" de orice fel. Ce ar fi sa inveti ce inseamna notiunile cu care jonglezi inainte de a deschide gura, data viitoare ?
   • +3 (5 voturi)    
    da (Sâmbătă, 3 noiembrie 2012, 12:11)

    ortodoxu [utilizator] i-a raspuns lui gigel123

    Cu ce sa invete zevzecul asta?Este un idiot platit! Latra la stele, doar va deranja pe cineva.
  • -3 (5 voturi)    
   bancheri escroci (Sâmbătă, 3 noiembrie 2012, 2:58)

   tjax2k [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Eu il respect pe domnul Isarescu si sunt convins ca in sistemul bancar mai lucreaza cativa alti buni profesionisti ca el. Insa majoritatea celorlalti au intrat in sistem doar pentru bani. Nimeni nu viseaza sa ajunga bancher pentru ca ii plac modelele matematice sau pentru ca vrea sa imbunatateasca viata altora. Majoritatea celor din conducerea bancilor sunt niste hiene lacome la care nu le pasa decat de profit. Supravegherea asta superficiala a bancilor nu are nici-un rost. E ca si cum ai incerca sa supraveghezi niste borfasi. Cum te intorci cu spatele, aia or sa incerce sa te fure sau sa-ti dea in cap. Asa e si cu bancile. Ori le supravegheaza la sange, zi si noapte, ori le transforma in institutii non-profit. Cale de mijloc nu exista.
  • +3 (3 voturi)    
   Urania (Sâmbătă, 3 noiembrie 2012, 3:34)

   aresul [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Daca esti interesat de calcule, estimari sau prognoze, mult mai indicat este sa intrebi un Peste. Isarescu, este Leu. Acesta, iti poate spune, cel mult, cine este jupanu'.
 • +13 (19 voturi)    
  Ceva e putred in...Danemarca!!! (Vineri, 2 noiembrie 2012, 15:49)

  tedycv [utilizator]

  Ditamai Guvernatorul BNR s-a deranjat sa sara in apararea bancilor. Sigur ca el nu poate recunoaste ca increngatura e dubioasa, daca nu putreda.
  Totusi, de la 80% valoare din sistem la 0,8% mi se pare o scadere estimativa prea mare, atunci cand vorbim de vicepresedinti de banci, de angajati ai Ministerului Economiei si Finantelor, adica O PENETRARE IN INIMA SISTEMULUI FINANCIAR AL TARII. Adica tocmai acolo unde unii sunt numiti (politic????) sa apere statul de fraude.
  Ceva e sigur putred in Romania!
 • +12 (20 voturi)    
  0.8% (Vineri, 2 noiembrie 2012, 16:08)

  Vuck [utilizator]

  Are dreptate Isarescu..asta numai daca DIICOT nu "s-a scapat" cu cifra de 80% referindu-se la lucruri/anchete care inca nu s-au dat publicitatii. Iar eu mai degraba cred ca asta este.
  Iar 80% se referea la numarul de banci nu la numarul de unitati bancare..mai avea putin si spunea ca in sistemul bancar lucreaza 200k oameni si ca aia 20 implicati reprezita 0.01 la mie.
  Daca un presedinte de banca e implicat atunci toata banca e putreda !
 • +3 (9 voturi)    
  depinde din ce calculezi (Vineri, 2 noiembrie 2012, 16:44)

  arthur_l [utilizator]

  depinde din ce calculezi frauda
  isarescu stie ce zice

  daca calculezi frauda din banii rulati de banci atunci ai 80%

  daca calculezi frauda din rezerva bancii nationale care este de vreo 30 de miliarde de euro atunci ai 0,8 %

  deci isarescu stie ce zice. la 30 de miliarde de euro se poate ciupi anual cate 10 milioane de euro ca nu se observa.

  cum se ciupesc? pai simplu.

  bnr imprumuta doar anumite banci fidele pe motiv ca bancile nu au mai au lichiditati. banci fidele cu directori fideli care stiu cum merg lucrurile asa cum a fost cel de la brd si va mai fi.

  directorii de banci normal ca isi fac si ei rezerva lor personala - bani albi pentru zile negre, iar o parte din bani stiu sa ii dea inapoi unora din bnr.

  ramane problema - de unde isi va acoperi banca aceste goluri - pai simplu - din dobanzi duble ca in ue, prin tot felul de comisionae, prin asigurari de credit.

  si ce este mai tragic e ca si bancile sunt de fapt niste suveici. datoria lor se rostogoleste si se rostogoleste iar cand chiar se ajunge la fundul sacului intra in faliment iar atunci e oricum prea tarziu ca cineva sa mai fie tras la raspundere. si chiar daca s-ar sti vinovatul cum a fost cazul bancilor albina, religiilor, etc etc, fni - traim in romania - ia 1 an sau 2 ani si apoi candideaza la functia de director al unei alte banic.

  concluzie - omul de rand fuge ca de dracu de credite si daca e prins odata sa fie dator la banci va fi vai de el ca te executa silit mai nou. in schimb, baietasii care au luat credite de au facut cartiere rezidentiale nu li se intampla nimic
 • -10 (10 voturi)    
  rezerva bnr (Vineri, 2 noiembrie 2012, 16:57)

  arthur_l [utilizator]

  rezerva bnr - 30 de miliarde de euro

  din banii astia as fi investit in urmatoarele

  LEGE IMPOTRIVA EVAZIUNII

  si apoi

  1. sanatate, invatamnt, cultura, cercetare - 1 miliard de euro

  2. agricultura sere - 3 miliarde

  3. 4 -5 rafinarii 4 miliarde

  4. construirea a 4 autostrazi verticale si 3 orizontale pe teritoriul romaniei - 7 miliarde

  5. panouri solare - 1 miliard

  6. ceva industrie -2 miliarde

  7. hidrocentrale daca se mai poate pe undeva - 2 miliarde

  8. reorganizarea CFR - din cfr marfa castig bani si pt cfr calatori si introduc pentru navetisti abonamentul unic valabil pe autobuz din sat pana in gara, valabil pe tren si valabil in oras la un pret fix de 1 milion de lei - 1 -2 miliarde

  9. cu 500 de milioane platesc presa straina sa taca din gura


  total - 22,5 miliarde de euro

  raman cu 7,5 miliarde ca sa imi astampar creditorii adica fmi si bm


  apoi o sa obtin profit si o sa fie romania ca norvegia.

  cand voi face un profit de 1 miliard de euro pe an atunci investesc bani si in aparare si trimit trupe in afganistan, irak, luna, marte, spatiu dar pana atunci stau frumusel pe fundul meu acasa si nu cumpar avioane si alte tampenii

  ia sa vedem noi de undii platim noi datoria acum in prezent ????
  salarii mici, impozite mari, tva mare, invatamnt prost, sanatate zero, cultura zero
  • +10 (10 voturi)    
   Norocul nostru (Vineri, 2 noiembrie 2012, 17:30)

   Baba.Ana [utilizator] i-a raspuns lui arthur_l

   Norocul nostru e ca nu ai posibilitatea sa-ti si pui aberatiile in practica. E vorba de REZERVA Bancii Nationale, nu de colectarile din TVA!
  • +3 (3 voturi)    
   ? (Vineri, 2 noiembrie 2012, 19:14)

   thebblack [utilizator] i-a raspuns lui arthur_l

   dane, tu esti?
 • +3 (7 voturi)    
  As prefera (Vineri, 2 noiembrie 2012, 20:49)

  Zummm [utilizator]

  sa ne fi vorbit din PUSCARIE ca tov Nastase. TU si restul derbedeilor care conduceti tara din 90 incoace ar fi trebuit sa fi-ti spanzurati demultttt.
 • +4 (6 voturi)    
  iata ca Isarescu stie sa iasa la rampa (Vineri, 2 noiembrie 2012, 22:55)

  jackalphonse [utilizator]

  ...sa lupte. nu prea i-am auzit piuitul cand se discuta de ordonanta 50. incepusem sa cred ca "nu mai poate", dar poatee
  asta se intampla cand lasi un om 20 de ani in varful piramidei, risti sa arzi toti anii dintr-un foc.
 • +5 (5 voturi)    
  ce tare (Sâmbătă, 3 noiembrie 2012, 6:35)

  Jekyll [utilizator]

  bunica nu are bani de lapte pentru ca unii se pierd in calcule.
 • +5 (5 voturi)    
  A scapat porumbelul (Sâmbătă, 3 noiembrie 2012, 9:49)

  finutza [utilizator]

  Zice asa guvernatorul: "Supravegherea nu se ocupa totusi de acordarea de credite, ci se asigura ca acele credite neperformante sa fie provizionate".
  Cu alte cuvinte, BNR-ului nu-i pasa de cat de performante sunt creditele acordate si, mai ales, de siguranta acordarii acestora, adica de recuperarea prin rate a creditului acordat. BNR este preocupata doar ca aceste credite sa fie "provizionate", adica sa se constituie un fond acolo, pentru acoperirea creditelor care nu se mai intorc in vistieria bancii. Dar aceste fonduri, de unde, din ce se constituie? Din dobanzi ridicate artificial aplicate bunilor platnici, tocmai pentru a acoperi pierderile datorate railor platnici (care, iata, se dovedesc a fi mafioti, clienti politici, persoane sus-puse, directori de agentii guvernamentale, directori de banci, etc) si nu cei afectati de criza, de calamitati, de forta majora, cum se scrie in manual ca ar trebui sa stea la baza constituirii provizioanelor.
  Isarescu distrage atentia, pentru a-si apara domeniul.
 • +5 (5 voturi)    
  esalonul de varf al bancilor (Sâmbătă, 3 noiembrie 2012, 10:29)

  nedumeritul [utilizator]

  80% se refera la numarul de banci nu de unitati.Din cele ce se intampla reiese ca furtul se facea de catre esalonul de varf al sistemului bancar.
 • 0 (0 voturi)    
  Inckin sa-l cred pe D-l Isarescu (Sâmbătă, 3 noiembrie 2012, 18:26)

  sile231 [utilizator]

  Dar avem o problemaCine a facut afirmatia de 80% si cine il pune la punct in aceasta situatie?
 • +1 (1 vot)    
  Poate se schimba ceva! (Sâmbătă, 3 noiembrie 2012, 19:57)

  EllySt [utilizator]

  Probabil ca DIICOT s-a referit ca cota de piata a bancilor implicate.
  Pentru d-l Isarescu este convenabil sa micsoreze impactul, asa ca vrea sa se raporteze la numar de unitati sau valoarea pagubei din volumul total al tranzactiilor.
  Totusi, atunci cand numele unei banci este implicat intr-un asemenea scandal nu conteaza numarul unitatilor, ci importanta ei care se reflecta prin cota de piata.

  Probabil ca BNR ar trebui sa-si mai revizuiasca procedurile sau reglementarile prin care sunt controlate bancile. Parca prea usor spune ca nu este domeniul ei.

  Pot sa va spun ca am cunostinta de doua situatii grave de incalcare a procedurilor de lucru/control de catre doua sucursale ale aceleiasi banci, care au avut loc la mai mult de un an diferenta.
  Nu au fost luate masuri de catre BNR nici dupa prima escrocherie si nici dupa a doua. Mai mult, oameni nevinovati sunt plimbati prin tribunale si li se retin bani, pentru ca reglementarile BNR nu pot sa-i apere de escrocii din banci. (http://www.adevarul.ro/locale/galati/Megaescrocheria_de_la_Suceveni_face_primele_victime_0_209979133.html, http://www.adevarul.ro/locale/targoviste/Inselaciune-_Oameni_simpli-pacaliti_de_bancheri_cu_miliarde_de_lei_vechi_0_500350219.html)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by