​Ioana Mihai sefa Departamentului Credite Garantate din BCR a discutat online despre motivele renuntarii bancii la creditele in euro, cum va afecta acest lucru piata si cum ar putea evolua preturile in imobiliare

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 4 noiembrie 2012, 6:44 Economie | Finanţe & Bănci


Ioana Mihai, sef departament Credite Garantate dinl BCR
Foto: bancherul.ro
De ce renunta BCR la creditarea in euro cu doar cativa ani inainte ca Romania sa adopte moneda unica? Se incheie Prima Casa in 2013? A ajutat programul guvernamental Prima Casa creditarea sau doar a tinut preturile sus in piata? Care sunt tendintele in imobiliare pentru urmatorii 2 ani? Ce efecte va avea asupra clientilor trecerea pe imprumuturiexclusiv in lei? Vor urma sa taie creditele in euro si celelalte banci? Ioana Mihai, sefa Departamentului Credte Garantate din BCR a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

 • Nota redactiei: Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vom aproba comentariile care nu contin intrebari, nu se refera la temele anuntate sau constau in atacuri la persoana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7393 vizualizari

 • intrebari (Duminică, 4 noiembrie 2012, 8:24)

  George [anonim]

  Buna ziua,

  2 intrebari scurte:

  1. Cum se face ca timp de ani de zile creditele in euro erau bune si acu brusc vreti sa ii " protejati" pe oameni cu credite in ron cu dobanda dubla, ferindu-i de riscul valutar?
  2.Cu cat credeti ca va scadea pretul unui ap de 2 camere (in procente sau in eur) ca urmare a eliminarii aproape totale a creditarii in euro.

  multumesc!
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:03)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   1.Foarte simplu spus, creditele un EUR au fost “bune” pentru ca finantarea necesara (in special pentru creditele ipotecare) a fost disponibila la preturi convenabile si pe perioade indelungate. Ceea ce s-a schimbat intre timp este ca pretul resurselor in EUR a crescut (in pofida scaderii ratei EURIBOR), iar resursele in LEI disponibile pe termen lung au inceput sa capete volum.
   Al doilea aspect important este acela ca in ultimii 3 ani, am vazut cum deprecierea cursului poate transforma un credit aparent mai ieftin in valuta, intr-un credit mult mai scump. De altfel, transformarea pietei imobiliare (disparitia exploziilor de preturi ale apartamentelor si posibilitatea de a stabili oferte imobiliare in lei) va face ca achizitia cu credite in lei sa fie o alternativa viabila.
   Cel de-al treilea aspect important de mentionat este faptul ca Programul Prima Casa se apropie de final (de altfel, acesta a reprezentat „grosul” finantarilor imobiliare in valuta pe care le mentionati), ceea ce poate insemna ca a venit momentul pentru a ne finanta in moneda in care obtinem venitul chiar si pentru achizitia unei locuinte – de altfel avansul mult mai redus fata de creditele in valuta (15% vs. 25%) va reprezenta un avantaj semnificativ pentru tinerele familii.
   2.Ne asteptam sa observam o scadere a pretului locuintelor in urmatoarele 12 luni de pana la 10%.
 • intrebare (Duminică, 4 noiembrie 2012, 8:50)

  ion [anonim]

  Daca faceti un calcul,o sa vedeti ca rata pentru un imprumut in lei o depaseste cu mult pe cea a unui credit echivalent ca suma in euro. Ce castiga un consumator de pe urma acestei decizii? multumesc
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:04)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   In cazul unui credit in lei consumatorul nu va risca sa ajunga in imposibilitatea achitarii obligatiei lunare ca urmare a dimensionarii eronate a capacitatii de rambursare. Totodata avansul minim la creditul in lei este mai mic decat la creditul in valuta (15% comparativ cu 25%) ceea ce reprezinta un avantaj important.
   As face o observatie importanta, referitoare la rata EURIBOR aflata la minimul sau istoric in prezent (0,2%). Acum 5 ani aceasta se afla la 5%, acum 10 ani era in jur de 3%. In conditiile derularii unui credit ipotecar pe o perioada medie de 15-20 de ani, ar fi total imprudent sa ne bazam pe faptul ca ne vom bucura de acest nivel minim al ratei EURIBOR pe tot parcursul creditului.
 • pt d-soara invitat (Duminică, 4 noiembrie 2012, 8:54)

  gica [anonim]

  1. nu va pierde BCR cota de piata pe segmentul creditelor imobiliare in euro?

  2. Ce schimbari a adus pe segmentul preturilor imobiliare din Bucuresti Prima Casa 4?

  3. Se va termina programul in 2013?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:06)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui gica

   1. Decizia pe care am luat-o este bazata strict pe avantajele creditarii in lei. Credem ca va exista o perioada de adaptare a pietei, dar si ca de fapt am anticipat corect o tendinta semnificativa a pietei.
   2. De la inceputul Programului Prima Casa (2009) pana in prezent s-a constatat o reducere a creditului mediu cu aprox. 10% urmand tendinta pietei imobiliare de scadere a pretului locuintelor. Prima Casa 4 nu a adus modificari semnificative pietei imobiliare, efectele semnificative ale Programului fiind resimitite in 2009, moment in care preturile locuintelor care depaseau la acel moment 60,000 euro au coborat treptat spre aceasta valoare. In 2009 pretul locuintelor in primele 10 luni ale anului au cunoscut scaderi chiar de 20%, iar ulterior scaderea a fost in trei de ani de aproximativ 15%.
   3. Din informatiile pe care le nu mai exista alocat un nou plafon pentru anul 2013, iar principalii jucatori in piata au inceput sa acceseze plafonul suplimentar alocat pentru 2012. Ceea ce inseamna ca, in situatia in care nu apar decizii de ultim moment ale Guvernului, nu vom avea o continuare a Programului Prima Casa.
 • intrebare (Duminică, 4 noiembrie 2012, 8:58)

  nelutu [anonim]

  Daca eu voi lua la anul un credit imobiliar in lei pe 20 de ani iar peste 5 vom adopta euro iar leul va deveni istorie, ce se va intampla cu creditul meu? Va fi convertit in euro la cursul cu care vom trece la euro? La ce bun sa renunti acum, cand peste cativa ani vom fi obligati sa adoptam euro?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:08)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui nelutu

   Din indicatiile pe care le-a dat chiar astazi Guvernatorul BNR Mugur Isarescu nu exista o indicatie cu privire la momentul in care Romania va adopta moneda euro. Intr-un mediu atat de dinamic ca si cel in care activam este de preferat sa ne imprumutam in moneda in care obtinem veniturile fara sa ne punem problema ca mai bine ne asumam acum riscul valutar caci vom ajunge in 5 -10 ani sa adoptam euro.
 • pt invitata Hotnews (Duminică, 4 noiembrie 2012, 9:00)

  luiza macarie [anonim]

  Care e profilul clientului roman pe segmentul creditelor imobiliare? Cate neperformante aveti pe acest segment? care e zona in care acest tip de credite se vand cel mai bine si de ce?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:09)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui luiza macarie

   Romanii isi doresc sa aiba propria locuinta pentru a nu mai depinde de parinti sau de proprietar in cazul in care acum stau cu chirie. Majoritatea dintre noi ne simtim impliniti atunci cand suntem la casa noastra. De aceea comportamentul la plata este unul foarte bun mai ales pentru cei care au contractat imprumuturi ipotecare dupa perioada de inceput a crizei economice. Pentru cei care au luat credite inainte de criza, situatia sta un pic diferit deoarece au intervenit multe schimbari cu impact asupra posibilitatii de plata: reduceri de salarii, cresterea cursului de schimb, trecerea de dobanzi fixe pe o perioada la dobanzi variabile mai mari, devalorizarea imobilelor.
 • intrebari (Duminică, 4 noiembrie 2012, 9:02)

  marian dragnea [anonim]

  Chiar asa: Care sunt tendintele in imobiliare pentru urmatorii doi ani? Ce efecte va avea asupra clientilor trecerea pe imprumuturi exclusiv in lei? Vor urma sa taie creditele in euro si celelalte banci?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:10)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui marian dragnea

   Ne asteptam ca piata imobiliara sa cunoasca o usoara scadere a preturilor locuintelor ceea ce va fi un lucru pozitiv pentru cumparatori deoarece atat creditul, cat si aportul propriu va fi mai mic. Ne asteptam ca si celelalte banci sa se concentreze mai mult pe creditarea in lei in perioada urmatoare, chiar daca poate ca vor pastra ofertele de credite ipotecare in euro.
 • de fapt... (Duminică, 4 noiembrie 2012, 9:13)

  razvan [anonim]

  De fapt, ce sta in spatele acestei decizii? Finantarea in euro mai scumpa? Ne-am fi asteptat la asemenea decizie din partea CEC, care nu e sustinuta de o banca mare europeana. Revin: ce e in spatele deciziei (sper intr-un raspuns fara componente PR-istice)
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:13)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui razvan

   Ne-am dorit sa facem trecerea la creditele in lei inca de la inceputul acestui an prin oferirea clientilor eligibili pentru creditele Prima Casa varianta de finantare in lei. Desi atat noi, cat si Ministerul Finantelor Publice am facut demersurile necesare pentru modificarea legislatiei astfel incat sa putem sa completam oferta de finantare, acest lucru nu a fost posibil pana saptamana trecuta cand a fost publicata modificarea legislativa in Monitorul Oficial. Ceea ce v-am scris acum are rolul de a intari faptul ca nu exista nimic ascus in spatele deciziei pe care am luat-o: consideram ca este momentul oportun ca piata imobiliara din Romania sa se mute spre o zona sigura si mai putin expusa mediului extern, ceea ce inseamna ca trebuie sa ne raportam la moneda nationala.
 • rata vs chirie (Duminică, 4 noiembrie 2012, 9:23)

  ivanov [anonim]

  Cum apreciati miscarile din acest an a raportului chirie/rata bancara pe segmentul imobiliar. Ce estimari aveti pentru 2013?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:19)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui ivanov

   Putem spune ca in acest moment nu mai exista diferente semnificative intre valoarea chiriei si a ratei la creditul pentru casa, balanta inclinand usor in favoarea creditarii. Acest lucru este determinat atat de costurile practicate de catre banci, dar si de valorile mai reduse ale creditelor determinate de valoarile mult mai mici ale imobilelor tranzactionate in ultima perioada comparativ cu anii 2007-2008.
 • sa mai astept pt achizitie? (Duminică, 4 noiembrie 2012, 9:26)

  inocent [anonim]

  Care este numarul REAL de tranzactii imobiliare in Ro si cate dintre acestea se fac prin credit?

  Mai exista potential de scadere a preturilor la locuinte? Intreb pentru ca vreau si eu sa cumpar un apartament dar as mai sta pana mai scad...

  Multumesc
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:22)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui inocent

   Din pacate nu exista statistici oficiale din care sa reiasa numarul de tranzactii imobiliare (si ma refer la tranzactiile de imobile cu destinatie locativa). Se pot face estimari pe baza numarului de inregistrari la Oficiile de Cadastru si Publicitate Imobiliara si a numarului estimat de credite imobiliare acordate la nivel de sistem bancar (unde nici aici nu exista date oficiale). Parerea mea personala este ca in 2013 vor exista aproximativ 80,000-90,000 de tranzactii imobiliare (locuinte) din care cel putin jumatate vor fi achizitionate prin credit.

   Ma astept sa observam o scadere a pretului locuintelor in urmatoarele 12 luni de maxim 10%.
 • curiozitate (Duminică, 4 noiembrie 2012, 9:30)

  Wanda [anonim]

  Care sunt cele mai tranzactionate apartamente: garsoniere, ap cu o camera, 2 camere...? Cateva cifre legate de numarul de tranzactii pt fiecare tip de imobiliare
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:25)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui Wanda

   Din informatiile pe care le avem, cele mai tranzactionate imobile sunt apartamentele cu 2 camere (aproximativ 50% din totalul imobilelor tranzactionate), aceasta situatie este inregistrata atat in Bucuresti, cat si in restul tarii. Imediat dupa apartamentele cu 2 camere, romanii sunt interesati de apartamentele cu 3 camere (aproximativ 30%) si de garsoniere (aproximativ 15%).
 • intrebari (Duminică, 4 noiembrie 2012, 10:55)

  cosming [anonim]

  1. BCR a luat aceasta decizie (de a renunta la creditele acordate in moneda europeana) la "recomandarile" BNR ?
  2. Este vreo legatura intre strategia grupului Erste de a reveni pe profit si decizia BCR de a renunta la creditele in EURO ?
  3. Noile reglementari privitoare la programul Prima Casa permit introducerea de catre banci de oferte. BCR va creste iar costurile creditului si serviciilor anexe creditului (comisioane pe operatiunile pe cont curent/rambursare) in cadrul acestor "noi" produse financiare ?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:27)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui cosming

   1. Un agent economic pe piata opereaza pentru a obtine profit, ceea ce este si cazul bancilor. Decizia pe care am luat-o nu isi va face simtite efectele pe termen scurt, dar ne asteptam ca prin faptul ca nu ne vom expune clientii la riscul valutar, numarul creditelor care intra la restanta sa fie nesemnificativ ceea ce va conduce si la prevenirea de cheltuieli suplimentare cu provizioanele.
   2. Strategia unei companii, chiar si a grupului Erste, de a fi profitabila este de dorit. Doar asa vom putea face oferte bune pentru depozite sau credite. Obiectivul BCR este de a ramane principalul finantator al economiei si liderul segmentului de creditare imobiliara.
   3. BCR isi va modifica oferta in sensul ca vom putea sa acordam si credite Prima Casa in lei, dar nu vor fi aduse modificari celorlalte produse financiare accesorii creditului.
 • Sa intelegem ca BCR nu mai are incredere (Duminică, 4 noiembrie 2012, 10:58)

  Justin Puscasu [anonim]

  in moneda EURO?
  In general, bancile sunt mult mai bine informate decat noi, "prostimea".
  Oricum, o astfel de decizie poate avea urmatoarele interpretari:
  a. BCR nu crede ca EURO va supravietui in urmatorii cativa ani.
  b. BCR crede ca moneda nationala risca sa se devalorizeze masiv in raport cu EURO, aceasta marind riscul de insolventa pentru cei care au contractat credite in EURO.
  Care sunt de fapt motivele deciziei BCR?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:29)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   a.Decizia nu are legatura cu vreun scenariu de acest tip.
   b. Repetam pe scurt: exista resurse pentru sustinerea creditarii imobiliare in lei, dispare riscul valutar in conditiile mentinerii turbulentelor pe pietele financiare, avansul la creditele in lei este semnificativ mai redus fata de creditul in valuta
 • transparenta (Duminică, 4 noiembrie 2012, 13:55)

  keiser_soze [utilizator]

  va exista transparenta in contractele incheiate intre banca si cumparator ? ma refer la posibilitatea citirii contractului INAINTE de semnare ? va exista posibilitatea negocierii dobanzii ? dobanda va fi cea practicata de ERSTE in alte tari sau se va ajunge din nou la o dobanda reala situata intre 15 - 18% ? de ce inca mai exista comisioane ???? chiar si la retragerea de numerar sau in tranzactii cu cardul ? se va moderniza banca (sau bancile) astfel incat sa aiba aceleasi servicii (standarde) ca in alte tari ?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:29)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui keiser_soze

   Orice potential client are posibilitatea sa citeasca contractul inainte de semnare, mai mult de atat bancile pun la dispozitie contractul de credit de la prima intalnire cu consilierul.
 • intrebari (Duminică, 4 noiembrie 2012, 16:06)

  Adrian [anonim]

  1) De ce renunta BCR la creditarea in euro cu doar cativa ani inainte ca Romania sa adopte moneda unica?

  Asta pentru ca Romania nu va mai adopta moneda umnica decat prin 2024 ?

  2) Se incheie Prima Casa in 2013?
  Intrebarea e retorica.Corect?

  3) Care sunt tendintele in imobiliare pentru
  urmatorii 2 ani?
  Trendul va fi evidnent in jos.Corect?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:31)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   1. Din indicatiile pe care le-a dat chiar astazi Guvernatorul BNR Mugur Isarescu nu exista o indicatie cu privire la momentul in care Romania va adopa euro. Intr-un mediu atat de dinamic ca si cel in care activam este de preferat sa ne imprumutam in moneda in care obtinem veniturile fara sa ne punem problema ca mai bine ne asumam riscul valutar caci vom ajunge in 5 -10 ani sa adoptam euro.
   2.Din informatiile pe care le nu mai exista alocat un nou plafon pentru anul 2013, iar principalii jucatori in piata au inceput sa acceseze plafonul suplimentar alocat pentru 2012. Ceea ce inseamna ca, in situatia in care nu apar decizii de ultim moment ale Guvernului, nu vom avea o continuare a Programului.
   3. Ne asteptam sa observam o scadere a pretului locuintelor in urmatoarele 12 luni de maxim 10%.
 • ciudat (Duminică, 4 noiembrie 2012, 16:45)

  calin [anonim]

  Am si eu o intrebare cel putin ciudata. In 2006 am luat un credit in EUR pe 25 ani ia in contract dobanda era de 1.5 puncte procentuale plus "dobanda de referinta, afisata la sediile BCR". In primul an dobanda a fost fixa respectiv 6 % iar apoi a crescut la 12% si acolo a ramas chiar daca dupa venirea crizei financiare EURIBOR-ul scazuse la 0.5%. Deci BCR avea profit de 11.5%.
  Am dorit sa fac o refinantare tot la BCR dar culmea nu mai mai incadram cu veniturile mele sa platesc o rata lunara mai mica desi pana in momentul respectiv platisem fara nici macar o zi de intarziere toate ratele.

  Intrebari:
  1)Nu credeti ca BCR este putin prea "lacoma"? Nu ar fi mai bine pentru BCR sa ofere credite mai multe si mai sigure dar la dobanzi mai rezonabile decat sa pfere credite nesigure dar cu dobanzi astronomice?
  2) Nu credeti ca o marja de 5%+ (daca includem si comisioanele cam acolo se ajunge) din partea BCR este putin prea mult?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:36)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui calin

   Este total gresit sa presupunem ca marja peste rata de referinta reprezinta profitul bancii. Daca pot face o comparatie simpla: e ca si cum am presupune ca pretul unei salate la restaurant reprezinta doar costul legumelor si profitul restaurantului, daca procedam asa ignoram faptul ca pretul acelei salate trebuie sa acopere si costurile cu chiria spatiului, salariul bucatarului, gazul si electricitatea consumate, etc… in final, orice intreprinzator va poate spune asta, profitul este mult mai mic.

   Politica noastra este sa acordam finantari cu maxima prudenta. Din pacate in cazurile multor clienti situatia financiara nu a depins de imprudenta lor sau a bancii, ci au fost afectati fara voie de scaderi de salarii, desfiintarea posturilor lor de munca, etc.
 • credit in derulare (Duminică, 4 noiembrie 2012, 22:18)

  j.lo [anonim]

  daca am deja un credit in euro la bcr (pe 20 de ani), va fi continuat in euro sau va (putea) fi transformat in credit in lei?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:32)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui j.lo

   Creditul va fi continuat in moneda in care a fost contractat, daca nu exista vreo solicitare din partea clientilor de a fi convertit in lei. Acest lucru se poate realiza in anumite conditii.
 • Client profiling (Luni, 5 noiembrie 2012, 0:10)

  Expat021 [utilizator]

  Hello,

  You may answer in Romanian, assuming that it's ok to write in English

  As an expat I find that Romanian banks are stuck in the past. I went to a few banks to get a mortgage offer, and it seems that there are no tailor made options based on your overall client profile.

  1. Why is it that BCR (the same as all other Romanian banks) does not differentiate the ”mortgage margin” based on the debt to income ratio or loan to value?

  2. Why is it that BCR (the same as all other Romanian banks) does not differentiate the ”mortgage margin” based on the fact that my credit history in Biroul de credit is perfect for the last 3+ years with several paid of or active loans on my name ?

  What I am am trying to say (apart from the fact that BCR offers discounts for clients who cash in their salary at your bank) is to explain me (the customer/the consumer) WHY you typically only have standard rates.

  I am not talking about VIP treatments -as I would assume you would have these in place- but just a simple way of offering differentiating rates based on these of the client profile in combination with certain debt to income and LTV ratios.

  For instance: I am earning (as a Romanian or expat) 12000 RON a month, at a multinational for the last 5 years, senior position, and I wish to buy a property worth 100.000 EURO, my downpayment being 50.000 EURO, my debt/income ratio being 12-15% ,having a perfect credit history with other loans in Biroul de Credit for more than 3 years, cashing in my salary at BRD, why is it that I still am offered the standard BCR mortgage rate?

  Isn't it completely normal to have differentiating rates based on MUCH more in-depth client profiling based much more on debt to income ratio, credit history and LTV?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:40)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui Expat021

   I am glad that you agree with our new approach; for this reason I can say that you will be satisfied with BCR’s new offer for secured lending, please check our web site www.bcr.ro.
 • prima casa (Luni, 5 noiembrie 2012, 8:07)

  Zippo [anonim]

  Am luat un credit Prima Casa acum cateva luni. Deocamdata inca n-am achizitionat casa, fondul e doar rezervat. Sunt sanse sa nu mai am posibilitatea sa-l folosesc dupa sfarsitul anului?
  Multumesc.
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:42)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui Zippo

   Sper sa nu va dau o veste mai putin buna, dar aprobarea unei banci a creditului Prima Casa nu reprezinta alocare de plafon decat in momentul in care exista si aprobarea FNGCIMM in ceea ce priveste garantarea creditului. In schimb, situatia este diferita daca ati optat pentru o promisiune de garantare valabila pana la momentul finalizarii constructiei imobilului pe care doriti sa-l achizitionati.
 • De ce (Luni, 5 noiembrie 2012, 8:58)

  electron [utilizator]

  De ce bancile din Romania incearca sa "pacaleasca" clientii prin utilizarea DAE. Adica vedem peste tot fel de fel de oferte de credite cu dobanzi chiar bune. Dar cand mergi si vrei sa iei creditul vezi cu dupa gardul vopsit se ascund comisioanele. Comision in stanga comision in dreapta si asa a aparut DAE(care ajunge uneori si la dublul dobanzi din reclama).
  De ce nu se vine cu oferta corecta in care sa se zica omule asta este dobanda si gata (fara comision peste comision). Astfel din punctul meu de vedere banca ar castiga la capitolul imagine (comisionarea a tot ce se poate este o metoda meschina de a fenta clientul neatent), plus ca ar ajuta clientii sa compare diferitele credite de la diferite banci.

  De ce numai acuma cand CHF este acolo unde este s-a renuntat la creditarea in aceasta moneda? Era de stiut ca valorea lui din 2007/2008 era temporara si ca clientii cu credite in CHF vor avea probleme pe viitor, totusi creditele s-au dat si acuma procentul de credite neperformante in CHF este semnificativ. Renuntarea BCR la creditele in EUR este un semnal de alarma, " ati vazut ceva in viitor"?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:45)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui electron

   DAE a fost impus de catre autoritatile de protectie a consumatorului ca o masura de a asigura transparenta si comparabilitatea ofertelor bancare. De aceea utilizarea DAE este in favoarea consumatorilor si este indicat sa fie utilizat de catre acestia pentru a putea sa inteleaga corect fiecare oferta de finantare in parte.
 • intrebare pentru invitata (Luni, 5 noiembrie 2012, 9:27)

  Vasile [anonim]

  Cum va reactiona BCR daca nu ve-ti mai acorda nici un credit ipotecar in ron? Va veti da demisia?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:50)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasile

   DIn fericire nu-mi pun problema ca nu vom vinde credite ipotecare in lei deoarece sunt convinsa ca aceasta este decizia cea mai buna in contextul actual al pietei.
 • Dobanda (Luni, 5 noiembrie 2012, 10:08)

  boggy [anonim]

  O scurta intrebare:

  Sunt in Austria de mai putin de un an si am ramas mut cand am auzit ca aici se dau credite cu dobanzi fff mici, in jur de 1-2% pe an!

  DE CE in Romania e dobanda mult mai mare ?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:43)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui boggy

   O componenta importanta care stabileste pretul unui credit o reprezinta riscul de tara, de aceea este de inteles de ce exista diferente atat de mari intre creditele ipotecare in Romania fata de Austria.
   PS: va asigur ca, in pofida a ceea ce ati auzit, dobanzile la creditele de consum in Austria se situeaza in jur de 6-7% si mai sus, iar pentru credite ipotecare clasice, in jur de 4-5%. Este posibil ca produsul despre care ati auzit sa fie incadrat intr-o schema de economisire-creditare (Bauspar) unde o perioada de economisire intiala sa fie urmata de o perioada de creditare la dobanzi reduse.
 • intrebare (Luni, 5 noiembrie 2012, 12:20)

  jescu [utilizator]

  Va ganditi sa oferiti posibilitatea clientilor care au facut credit Prima Casa in euro sa refinanteze prin Prima Casa in lei ? Adica sa tranforme creditul in euro intr-un credit in lei.

  Aceasta decizie ar avea vreun impact asupra riscului bancii si al clientilor ?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:52)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui jescu

   Conform legii, in acest moment nu exista posibilitatea conversiei unui credit Prima Casa in euro intr-un credit Prima Casa in lei. Ce va pot spune este ca am initiat discutii in acest sens si speram ca in perioada urmatoare sa avem aceasta posibilitate reglementata printr-o modificare legislativa.
 • Problema de baza (Luni, 5 noiembrie 2012, 12:51)

  razvan [anonim]

  Oare are sistemul bancar romanesc cu (COF) Cost of Funds? Sau costul de lichiditate a sursei este prea mare pentru noi? In cazul BCR, nu trebuie oare intervenit in reglarea mismatch-ului surselor de pe corporate cu plasamentele de pe retail? Sau invers?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 14:03)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui razvan

   Razvan, fiecare banca isi gestioneaza resursele si plasamentele in maniera pe care o considera optima. Bineinteles ca este de dorit sa avem pentru plasamente pe termen lung si resurse atrase pe acelasi termen, dar fiecare piata are particularitatile ei. In acest moment in Romania majoritatea resurselor atrase de la populatie sunt pe 3-6 luni deoarece ca si popor nu suntem inclinati sa economisim pe termen lung.
 • moneda euro (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:19)

  Marian Mario [anonim]

  Bcr renunta si la creditarea firmelor in euro?
  • R (Luni, 5 noiembrie 2012, 13:57)

   Ioana Mihai [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian Mario

   BCR va finanta in continuare in euro clientii persoane fizice si juridice care realizeaza veniturile in euro sau sunt indexate la euro.
 • Bcr (Luni, 5 noiembrie 2012, 14:11)

  angel [anonim]

  1. Aproximativ cate credite imobiliare a acordat BCR in anul 2012?
  2. Care este raportul Credite imobiliare clasice vs Prima Casa in 2012?
  3.Care este valoarea medie a unui credit accesat prin Prima Casa?
  4.Cu cat se va scumpii efectiv un credit imobiliar acordat in Ron fata de unul <clasic> in euro. In presa se vechicula ideea ca la o comparatie facuta azi intre cele 2 monede rezulta o rata mai mare cu aprox 50% pt creditul in Ron, in conditiile aceleiasi sume acordate de catre banca.
  5.Cat la suta din creditele imobiliare inregistreaza restante mai mari de 30 de zile, in cadrul BCR?
  Nota: daca datele pt 2012(partial) nu sunt inca cunoscute atunci sa facem referire la 2011. Multumesc!
 • Prima Casa 5 (Luni, 5 noiembrie 2012, 22:52)

  Alexandra [anonim]

  Aveti idee cand incepe Programul Prima Casa 5 la BCR? Mai aveti buget pentru Prima Casa 4?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by