Dolarul s-a apreciat fata de euro cand democratii au fost la putere si a pierdut teren in perioada republicanilor. In mandatul lui Barack Obama, in ciuda volatilitatii, cursul de schimb a revenit la cotatiile de acum 4 ani, insa exista premizele unor modificari considerabile in functie de rezultatul alegerilor de maine, se arata intr-o analiza Admiral Markets.

De la realegerea lui Reegan in 1984 si in mandatul lui G.W.Bush, moneda europeana si-a dublat valoarea fata de dolar. Pe de alta parte, valuta americana a recuperat 25% in timpul democratului Clinton, tendinta de apreciere fiind mai clara in al doilea mandat. Chiar daca sub conducerea lui Obama aprecierea a fost nesemnificativa, "piata ar putea considera ca realegerea sa ar fi benefica dolarului pe termen lung, iar numirea lui Romney ar duce cursul EurUsd spre maximele din perioadele Bush", sunt de parere analistii Sucursalei Admiral Markets din Romania.

Americanii isi aleg presedintele in luna noiembrie, insa acesta isi incepe oficial mandatul dupa ceremonia de inaugurare de la inceputul lui 2013. In ultimii 30 de ani, in cele 8 astfel de perioade de 3 luni, cursul EurUsd a scazut intre 3 si 5% de 6 ori, apreciindu-se semnificativ o singura data, indiferent de cine a fost ales presedinte.

In contextul actual, este dificila o previzionare exacta despre cine ar fi mai "prietenos" cu pietele financiare si cum vor reactiona acestea. "Barack Obama este considerat favorit si de aceea reactia va fi cel putin dubla in cazul in care Romney castiga. Pe de o parte, democratii sunt adeptii masurilor neconventionale de politica monetara, iar republicanii sunt impotriva. Pe termen scurt, schimbarea ar genera aversiune fata de risc, dar pe termen lung ar fi un factor pozitiv pentru economia americana prin reducerea deficitului. Pe de alta parte, majorarea taxelor pe venituri incepand din 2013, sustinuta de Obama si dezaprobata de Romney, i-ar putea determina pe investitori sa-si marcheze profiturile in cazul continuarii regimului democrat, adica un declin al burselor de actiuni si marfuri si un avans al dolarului", precizeaza analistii Admiral Markets.