Premierul Victor Ponta a declarat, luni, referindu-se la la constructia bugetului pe 2013, ca exista posibilitatea ca cotele diferentiate pentru cei cu venituri foarte mici sa scada pana la 8% si 12%, cota principala ramanand insa 16%. Seful Executivului a subliniat ca aceasta masura va fi aplicata doar in masura in care bugetul o permite.

"In acest moment si probabil la constructia bugetului pe 2013, cota propusa de USL, luand in considerare realitatile pe care le traim, este de 16%, iar o diferentiere, un impozit mai mic de 12% sau 8%, poate fi introdus doar pentru cei cu venituri foarte mici si doar in masura in care exista acoperirea impactului bugetar", a declarat Victor Ponta dupa sedinta saptamanala a USL.

"E oferta PDL - PPDD asta cu reducerea (cotei unice de la 16% la 12% - n.r.) si efectul calculat de mine, ma asteptam sa il calculeze si dl Blaga si dl Videanu, vorba aia, un mare artist al banilor, efectul este de 11,5 miliarde lei pierderi la bugetul de anul viitor", a precizat seful Executivului.

Victor Ponta a precizat ca "programul de guvernare este 2012-2016, efectiv aplicarea (cotei diferentiate- n.r.) chiar din 2013, pot sa va spun la momentul finalizarii proiectului de buget daca poate fi chiar din 2013 acest lucru".

"Proiectul fiscal se bazeaza, sigur, si pe 16%, pe scaderea TVA-ului in urmatorii 4 ani si pe noii surse de venituri la buget, iar una dintre aceste surse in masura in care o vom stabili si ii vom calcula impactul, poate fi si o anumita taxare, e vorba in primul rand de taxa pe tranazactii financiare", a adaugat premierul.

Premierul a mai declarat luni, inainte de sedinta USL, ca aplicarea TVA-ului de 9% la alimente va fi inclusa in programul de guvernare, precizand ca impactul bugetar al acestei masuri trebuie negociat cu partenerii financiari internationali.

Ponta anuntase sambata ca Guvernul va relua discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) privind reducerea TVA la 9% pentru alimentele de baza, dupa ce Ministerul Agriculturii se va consulta pe aceasta tema cu Ministerul Finantelor.

El a sustinut ca, in discutiile anterioare pe aceasta tema, Fondul nu s-a opus unei astfel de reduceri, dar a cerut Guvernului sa analizeze foarte clar efectele asupra bugetului si modul de acoperire a acestora. Ponta precizat din nou ca sustine o schema in care 15% din TVA platita la alimente sa fie restituita producatorului care vinde in mod legal, pe baza de facturi.