Asociatia Romana a Bancilor (ARB) incearca sa apere imaginea bancherilor implicati in dosarul fraudelor bancare, oficialii asociatiei declarand ca in situatia in care se va dovedi ca documentele in baza carora au fost acordate creditele sunt false, raspunderea nu e bancilor, ci a autoritatilor care au emis respectivele documente. ARB mai atrage atentia ca pana la o decizie a instantelor de judecata, prezumtia de nevinovatie ar trebui sa primeze. Comunicatul ARB vine la cateva zile dupa ce DIICOT a destructurat o retea care ar fi obtinut credite false de la banci, in dosar aparand nume grele cum ar fi cel al vicepresedintelui BRD Claudiu Cercel si ai sefului Fondului de Garantare, Aurel Saramet.

"ARB, in calitate de asociatie profesionala a comunitatii bancare din Romania, ia pozitie", se arata intr-un comunicat al asociatiei si face urmatoarele precizari:

  • Au fost facute afirmatii surprinzatoare cu caracter de certitudine la adresa unor reprezentanti ai comunitatii bancare, in absenta deciziei instantei. Facem apel la tratarea subiectului cu mentionarea aspectului referitor la prezumtia de nevinovatie. Conform comunicatului de presa DIICOT, ancheta este in derulare, factorii implicati beneficiind de prezumtia de nevinovatie.
  • O companie obtine un credit bancar pe baza unui dosar de credit complex care cuprinde documente referitoare la situatia legala si financiara a firmei respective, afacerile derulate de aceasta, proiectul care va fi finantat si contractele comerciale. Analizele de credit au la baza aceste documente emise sau confirmate de companie, de institutii si persoane autorizate. Bancile depun toate diligentele, potrivit normelor si regulamentelor in vigoare, sa reconfirme autenticitatea si veridicitatea documentelor si informatiilor respective. In cazul in care aceste documente sunt false ori falsificate sau contin informatii si afirmatii false, raspunderea revine institutiilor si persoanelor care le-au emis, le-au confirmat ori le-au falsificat.
  • Semnalele de depistare a potentialelor fraude au fost lansate din interiorul comunitatii bancare. Reprezentantii bancilor au furnizat informatiile necesare solutionarii anchetei. Comunitatea bancara mentine transparenta si sprijinul neconditionat pentru finalizarea anchetei, fiind direct interesata in clarificarea cat mai rapida a acestui caz, ce nu reprezinta in sine o dimensiune care sa ingrijoreze clientii bancilor, deopotriva deponenti si beneficiari de credite.
  • Referitor la acuzatiile nefondate privind "virusarea sistemului bancar in proportie de 80%", mentionam ca orice raportare la indicatorii sistemului bancar prezinta un impact de 0,28% dupa numarul de sucursale din totalul de 5.688 unitati bancare, la finele lunii iunie 2012, si de 0,043% dupa ponderea creditelor potential afectate din total credit neguvernamental, care se cifra, in luna septembrie 2012, la 51 miliarde de euro (valoarea totala a prejudiciului potential cauzat este estimata la suma de 22 milioane de euro, potrivit DIICOT).
  • Indiciile facute publice, pana in acest moment, conduc mai degraba la predominanta unui fenomen exterior sistemului bancar. Prin urmare, calificari precum "caracatita bancara" sunt fortate si extrem de periculoase si nu ar trebui formulate decat in baza unor probe indiscutabile, printr-o documentare riguroasa.
  • Potrivit reglementarilor actuale, creditele neperformante se provizioneaza de catre banci pe seama rezultatelor financiare proprii.
  • Facem apel la discernamant si responsabilitate, avand in vedere ca orice fel de exagerare poate avea impact negativ asupra sistemului bancar romanesc, cu ecouri semnificative in economia tarii.

Comunitatea bancara reafirma implicarea sa in sustinerea prin credite a economiei nationale si a milioane de cetateni si isi exprima increderea intr - o abordare echilibrata si documentata a cazului.