Petrom a facut un profit de un miliard de lei in trimestrul al treilea, nivel apropiat de cel din perioada similara a anului trecut, pe fondul aprecierii dolarului fata de leu, chiar daca volumele vandute au fost mai mici se arata in Raportul financiar prezentat miercuri de companie. "In cel de-al treilea trimestru al anului 2012, rezultatul operational al Petrom s-a situat aproximativ la acelasi nivel cu cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, fiind sustinut, in principal, de efectul favorabil al aprecierii USD fata de RON. Nivelul ridicat al pretului titeiului a continuat sa influenteze pozitiv performanta segmentului E&P, dar a afectat volumele de vanzari si marjele in activitatea de marketing", explica Mariana Gheorghe, CEO Petrom.

Mariana Gheorghe in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

"Ne-am concentrat investitiile in segmentul E&P, in vederea stabilizarii productiei de hidrocarburi, si am continuat eforturile noastre de explorare in perimetrul de mare adancime al Marii Negre, pregatindu-ne pentru achizitia de noi studii seismice 3D. In concordanta cu directiile noastre strategice, am demarat exploatarea comerciala a centralei electrice de la Brazi, care, incepand din septembrie, este aprovizionata exclusiv cu gaze din productia interna. De asemenea, vom urmari noi oportunitati de crestere in regiunea invecinata din Marea Neagra, in parteneriat cu ExxonMobil. In continuare, avem in plan implementarea programului nostru investitiona pentru anii urmatori, de ordinul a 0,8-1,2 mld euro anual, bazat pe premisele unor fundamente robuste de piata si un mediu fiscal si de reglementare favorabil investitiilor", mai spune CEO-ul Petrom.

  • Trimestrul al treilea 2012  comparativ cu trimestrul al treilea 2011

In T3/12, pretul titeiului a fost mai putin favorabil, deoarece pretul mediu al titeiului Ural a scazut cu 3% comparativ cu T3/11, ajungand la 109,26 USD/bbl. Pretul mediu realizat la titei a scazut cu 3%, la 91,21 USD/bbl, in linie cu evolutia cotatiei titeiului Ural, se mai arata in raportul publicat de companie.

EBIT-ul excluzand elementele speciale a crescut cu 3% comparativ cu T3/11, la 1.405 mil lei, in special datorita

aprecierii USD fata de RON si reducerii pierderilor rezultate din instrumentele de acoperire a riscului.

Rezultatul instrumentelor de acoperire a riscului a avut un impact negativ asupra EBIT-ului, de -83 mil lei (T3/11: -119 mil lei). EBIT-ul raportat indica o scadere cu 4% fata de nivelul din T3/11, reflectand, in principal, elemente speciale in suma de 116 mil lei, determinate de un litigiu in Kazahstan, privind creante neincasate.

Costurile de productie ale Grupului exprimate in USD/bep au scazut cu 12% fata de T3/11, in special datorita efectelor pozitive ale cursului de schimb valutar, care au compensat scaderea volumelor de productie si cresterea costurilor de productie exprimate in RON. In Romania, costurile de productie exprimate in USD/bep au scazut, de asemenea, cu 13% comparativ cu T3/11, ajungand la 14,20 USD/bep, deoarece efectul favorabil al cursului de schimb valutar (aprecierea USD fata de RON) a compensat integral scaderea volumelor de productie si cresterea costurilor de productie nominale. Costurile de productie din Romania exprimate in RON au crescut cu 5%, la 51,51 lei/bep (T3/11: 48,84 lei/bep), in special din cauza cresterii cheltuielilor cu personalul, ca urmare a renegocierii contractului colectiv de munca, dar si din cauza scaderii volumelor de productie.

  • Investitiile de explorare au scazut cu 5% comparativ cu T3/11, ajungand la 77 mil lei. Cheltuielile de explorare au fost cu 54% mai ridicate in comparatie cu T3/11, ca efect al intensificarii activitatii de achizitie seismica.

In Marea Neagra, activitatea noastra s-a concentrat pe pregatirea unei ample prospectari seismice 3D in blocul Neptun, concomitent cu identificarea de noi oportunitati de dezvoltare in regiunile invecinate. Productia de titei, gaze si condensat a Grupului in T3/12 a ajuns la 16,8 mil bep, cu 1% sub nivelul din T3/11.

In Romania, productia totala de titei, gaze si condensat a scazut, de asemenea, cu 1%, pana la 15,7 mil bep, din cauza declinului natural in unele zacaminte-cheie. Productia domestica de titei a fost de 7,2 mil bbl, cu 1% sub nivelul din T3/11, in special ca efect al scaderii volumelor din zacamintele Suplac si Videle. Productia domestica de gaze a inregistrat 8,4 mil bep, fiind cu 1% mai mica decat in T3/11 (8,5 mil bep), in principal din cauza declinului din zacamintele Bulbuceni, Radinesti si Mamu. In Kazahstan, productia de titei si gaze a fost 1,1 mil bep, aproximativ la aceleasi nivel cu perioada similara a anului 2011. In T3/12, programul de foraj din Romania a cuprins 31 de sonde noi, comparativ cu 33 de sonde in T3/11. Volumele de vanzari au scazut cu 4% fata de T3/11, ca efect al scaderii productiei din aceasta perioada.

  • Trimestrul al treilea 2012 (T3/12) comparativ cu trimestrul al doilea 2012 (T2/12)

Comparativ cu T2/12, EBIT-ul excluzand elementele speciale a crescut cu 7%, in special datorita ratei de schimb valutar favorabile (aprecierea USD fata de RON) si a scaderii costurilor nominale de productie.

Rezultatul instrumentelor de acoperire a riscului a fost de -83 mil lei, comparativ cu -68 mil lei in T2/12. EBIT-ul raportat, incluzand elementele speciale (litigiul din Kazahstan, privind creante neincasate), a crescut cu 8% fata de rezultatul din T2/12, care a fost afectat de cheltuielile cu restructurarea.

Costurile de productie ale Grupului, exprimate in USD/bep, au scazut cu 8%, datorita reducerii costurilor de productie unitare din Romania. Costurile de productie din Romania, exprimate in USD/bep, au fost cu 9% mai mici decat in T2/12, fiind influentate, in special, de cursul de schimb valutar (aprecierea USD cu 5% fata de RON), cresterea volumelor de productie si scaderea costurilor nominale de productie.

Costurile de productie din Romania, exprimate in RON/bep, au scazut cu 4%, la 51,51 lei/bep comparativ cu 53,77 lei/bep in T2/12, mai ales datorita costurilor cu personalul mai scazute.

Investitiile de explorare au insumat 77 mil lei in T3/12, comparativ cu valoarea negativa de -9 mil lei inregistrata in T2/12, care a reflectat reclasificarea unei sonde de explorare. Cheltuielile de explorare au ajuns la 69 mil lei, cu 16% sub nivelul din T2/12, care a inclus si scoaterea din evidentele contabile a unei sonde de explorare (3700 Deep Moinesti). Productia de titei, gaze si condensat a Grupului s-a stabilizat: cresterea usoara a productiei de titei si gaze din Romania a fost contrabalansata de productia mai scazuta din Kazahstan. Volumele de vanzari au crescut cu 1% fata de nivelul din T2/12, care a fost afectat de oprirea planificata, cu durata de sase saptamani, a rafinariei Petrobrazi.

In T3/12, consumul estimat de gaze naturale al Romaniei a scazut cu 7% fata de perioada similara a anului trecut, din cauza scaderii cererii sectorului industrial. Volumul vanzarilor consolidate de gaze ale Petrom a scazut cu doar 2%, reflectand profilul clientilor Grupului - preponderent clienti mari, care se aprovizioneaza in principal cu gaz domestic de la Petrom.

  • Pretul recunoscut de ANRE pentru gazul domestic a ramas neschimbat, la nivelul de 495 lei/1.000 mc (sau echivalentul a 45,71 lei/MWh). Pretul efectiv pentru gazul de import, publicat retroactiv de ANRE pentru iulie 2012 (ultimele date disponibile), a fost de 450 USD/1.000 mc (sau echivalentul a 157,30 lei/MWh).

In T3/12, cota medie de import fixata de ANRE pentru sectorul non-casnic a fost de 26% (cu un maxim de 29% in august), situandu-se la acelasi nivel ca si in T3/11.

In luna august a inceput exploatarea comerciala a centralei electrice de la Brazi. In T3/12, productia neta totala de energie electrica a centralei a fost de 0,78 TWh. Incepand cu luna septembrie, centrala electrica de la Brazi este alimentata exclusiv cu gaze naturale din productia interna. In T3/12, Petrom a primit un numar de 38.105 certificate verzi pentru productia de energie electrica de 0,02 TWh generata de parcul eolian Dorobantu. In concordanta cu decizia de a exclude activitatea de produse chimice din portofoliul companiei, Petrom a continuat procesul de inchidere a Doljchim; activitatile de demontare si decontaminare au progresat, cu respectarea standardelor europene de mediu si de siguranta.

Comparativ cu T2/12, EBIT excluzand elementele speciale a crescut cu 115%, in principal datorita contributiei pozitive a activitatii de energie electrica. Vanzarile consolidate de gaze ale Petrom au scazut sezonier, cu 17%, in linie cu scaderea de 19% a consumului total estimat al Romaniei. In T3/12, productia neta de energie electrica a parcului eolian Dorobantu si numarul de certificate verzi primite de Petrom au ramas aproape la acelasi nivel ca in T2/12. Centrala electrica de la Brazi a avut, de asemenea, o contributie pozitiva la rezultatul din T3/12, ca urmare a demararii exploatarii comerciale in luna august

  • Perspective 2012- Mediul de piata

Pentru restul anului 2012 estimam ca pretul mediu al titeiului Brent se va mentine peste valoarea de 100 USD/bbl si ca diferentialul Brent-Urals va continua sa fie relativ mic. In conformitate cu prevederile noii legi a energiei electrice si a gazelor, ANRE a publicat un calendar de eliminare treptata a preturilor reglementate la gaze si energie electrica. In sectorul gazelor, termenul limita al liberalizarii preturilor pentru sectorul non-casnic este sfarsitul anului 2014, respectiv sfarsitul anului 2018 pentru consumatorii casnici. In sectorul energiei electrice, termenul limita al liberalizarii preturilor pentru consumatorii industriali este decembrie 2013, respectiv decembrie 2017 pentru consumatorii casnici. Conform declaratiilor autoritatilor romane din ultima scrisoare de intentie catre FMI, Guvernul are in vedere elaborarea (in consultare cu industria petrolului si gazelor) unui proiect de pachet ce va contine masuri fiscale, de redevente si de reglementare pentru sectorul petrol si gaze.

Marjele si volumele din activitatea de rafinare si marketing vor continua sa ramana sub presiune, ca urmare a preturilor ridicate la titei si a volatilitatii mediului economic in regiunea in care ne desfasuram activitatea.

Tinte:

Bugetul de investitii al OMV Petrom S.A. pentru 2012 insumeaza 5,2 mld lei.

Continuarea unor proiecte de redezvoltare a zacamintelor, axandu-ne pe foraj, lucrari de

reparatii capitale, injectie de apa si abur, cu scopul stabilizarii nivelului productiei din Romania. Marea Neagra, Romania:

continuarea lucrarilor de evaluare pentru a stabili daca descoperirea semnificativa de gaze, la sonda in ape de mare adancime, Domino-1, este comercial viabila; initierea unei achizitii suplimentare de seismica 3D in blocul offshore Neptun

Continuarea forajului de evaluare in zacamantul Totea, care ar putea confirma cea mai importanta descoperire de gaze onshore din Romania, din ultimii sase ani

Continuarea optimizarii sistemelor de productie a gazelor si modernizarea instalatiilor si echipamentelor din zacamintele majore selectate

Kazahstan: urmarim stabilizarea volumelor de productie din zacamantul Komsomolskoe si planul de redezvoltare in zacamintele TOC (Tasbulat, Aktas, Turkmenoi), preconizat a contribui la o usoara crestere a productiei

Gaze si Energie

Sporirea contributiei valorice a activitatii de gaze si energie

Ne asteptam ca centrala electrica de la Brazi sa aiba o contributie pozitiva la EBIT in T4/12

Rafinare si Marketing

Atentie continua asupra performantei rafinariei si executiei programului de modernizare a Petrobrazi

Estimam ca noul depozit de produse petroliere, Isalnita (cu o capacitate de aprox. 11.000 mc), va incepe operatiunile comerciale inainte de sfarsitul anului 2012

Continuam masurile de management strict al costurilor si optimizarea performantei operationale, cu accent pe eficienta energetica, imbunatatirea mixului de produse si a ratei de utilizare a rafinariei