"Una dintre principalele puncte slabe ale Uniunii Europene este lipsa unui lider puternic. O analiza a intalnirilor si telefoanelor secretarului Trezoreriei SUA arata ca, din oligarhia de presedinti si comisari UE, exista o institutie catre care Timothy Geithner se indreapta pentru consultari mai mult decat catre altete: Banca Centrala Europeana", scrie Der Spiegel citand datele compilate de think-thank-ul economic Bruegel.

Contactele lui Geithner cu FMI si institutiile europeneFoto: Bruegel

Jean Pisani-Ferry, realizatorul analizei, pleaca de la o replica atribuita fostului secretar de stat american Henry Kissinger: "Pe cine sun cand vreau sa vorbesc cu Europa?". Cu ocazie unei vizite in Polonia facuta vara aceasta, Kissinger a declarat ca nu e sigur ca spus faimoasa replica precizand insa ca "este o declaratie buna, asa ca de ce sa nu mi-o asum?"

Potrivit Bruegel, se pare ca secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a rezolvat dilema lui Kissinger.

In pofida faptului ca Tratatul de la Lisabona, implementat in urma cu trei ani, a fost conceput ca o modalitate de a simplifica procesul decizional si de a crea o conducere mult mai vizibila care sa reprezinte blocul fragmentat, "un numar de telefon pentru Europa ramane evaziv chiar si astazi", precizeaza jurnalistii Der Spiegel.

Analistul Jean Pisani-Ferry si-a propus sa analizeze implicarea administratiei Obama in discutiile privind criza din Zona Euro uitandu-se la telefoanele si intalnirile secretarului Trezoreriei americane in perioada ianuarie 2010-iunie 2012, perioada care include acorduri de ajutorare a unor membri UE precum Grecia, Irlanda si Portugalia.

In urma analizei, Jean Pisani-Ferry a constatat ca, dupa reprezentantii Fondului Monetar International (mai intai Dominique Strauss-Kahn, apoi Christine Lagarde precum si vice-presedintii FMI din acest interval temporar), presedintele Bancii Centrale Europene -mai intai Jean-Claude Trichet iar apoi Mario Draghi - a fost principalul contact al lui Geithner.

BCE, precum alte institutii ale UE, a fost acuzata ca ar fi o institutie extrem de puternica de tehnocrati cu putina responsabilitate sau fara nicio responsabilitate fata de electoratul european, arata Der Spiegel.

Potrivit datelor, BCE pare insa sa fie principalul reprezentant al continentului european in SUA - cel putin atunci cand vine vorba de aspectele financiare.

Pe urmatoarele pozitii in topul celor mai contactate institutii europene au fost Ministerul german de Finante (prin ministrul de finante Wolfgang Schauble) si Ministerul francez de Finante (prin cei trei ministri care au detinut conducerea ministerului in intervalul de doi ani si jumatate analizat). Astfel, pe o perioada de 30 de luni, Geithner a avut 114 contacte cu reprezentantii FMI, 58 contacte cu BCE, 36 de contacte cu Ministerul german de Finante, 32 cu cel francez si doar 19 cu cel britanic.

Plecand de la analiza, Pisani-Ferry argumenteaza ca o mare parte a puterii de decizie din Zona Euro ramane in capitalele celor mai bogate state membre ale UE.