Leonard Orban: Se fac presiuni pentru a se crea o legatura intre rata de absorbtie a fondurilor UE si alocarile viitorului buget UE, lucru pe care Romania il considera de neacceptat
Negocierile pentru Bugetul UE sunt in faza finala, a mai spus Orban, atragand insa atentia ca daca nu se va gasi o formula convenabila tuturor partilor pana la finalul acestei luni, urmatoarea "fereastra de oportunitate" ar putea veni abia in 2015, din cauza alegerilor care au loc in diferite state de pe continent.
Romania, a mai spus oficialul roman, nu sprijina nici propunerea presedintiei cipriote, care sustine o diminuare cu 50 de miliarde a bugetului UE. "Gasim chiar stranie propunerea, cata vreme ea presupune sa se ia bani mai multi de la statele sarace si mai putini de la cele bogate. Chiar si Cipru ar pierde, daca s-ar aplica propunerea", a adaugat Orban. Potrivit oficialului roman tara noastra nu se bucura de sprijinul multor tari in privinta propunerii de a se "lega" alocarile de rata de absorbtie. "Sunt state din grupul care sprijina politica de coeziune care mai degraba ar sprijini aceasta idee. De ce o sprijina? Pentru ca sunt nemultumite de ce sume le vor reveni plecand de la propunerea Comisiei Europene" de buget, a spus ministrul afacerilor europene.
Unul din argumentele cu care Romania isi sustine pozitia este acela ca rata de absorbtie este un indicator care variaza de la luna la luna, de la an la an. "Ceea ce consemnam astazi poate sa nu mai fie in vigoare peste cateva luni de zile", a subliniat Orban, care a amintit ca, de la infiintarea ministerului pe care il conduce, rata de absorbtie in cadrul politicii de coeziune s-a dublat, de la 3,7% la 7,4%, obiectivul fiind de a se ajunge la 20% pana la sfarsitul anului.
Proiectul Comisiei Europene cu privire la buget a fost lansat in dezbatere, iar precizarile vor fi facute plecand de la acesta. In acest moment, bugetul Uniunii este compus din contributia statelor membre ca procent din Venitul National Brut, TVA, taxe vamale is alte venituri. Pentru a spori bugetul, mai multe voci europene au sugerat introducerea unor noi taxe, precum impozitul pe tranzactii financiare sau chiar emiterea de obligatiuni europene comune.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Bugetele se fac in functie de cat ai consumat anul sau anii precedenti. E perfect normal.
dar asta ar fi scos agricultura si taranii din impas, si nici buzunarele pdl-iste, nici cele usl-iste nu doreau asa ceva. e mai interesant sa-i forteze pe tarani sa vanda terenurilor companiilor care se ocupa cu landgrabbing-ul; asa capata si ei niste comisioane pt zilele de "opozitie".
Ce ati facut pentru cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene de cand sunteti ministru? De ce nu faceti niste centre judetene de informare gratuita pentru micii viitori antreprenori, cu specialisti bine pregatiti si bine platiti, cu clauze foarte dure de angajare a acestora ca sa se evite spaga si capusarea. Statul poate sa faca multe in directia asta, prin ministerul dumneavoastra, totul e sa vrea. Si revin cu intrebarea, ce ati facut?