58,1% dintre romani considera ca situatia economica a Romaniei s-a deteriorat fata de acum 3 luni si 46,2% din intervievati sunt de parere ca aceasta va continua sa se inrautateasca in urmatoarea perioada. In aceeasi nota pesimista, 68,2% dintre romani apreciaza ca exista foarte putine locuri de munca disponibile momentan pe piata si doar 8,9% sunt multumiti de optiunile de angajare pe care piata muncii le ofera. De asemenea, 30,9% dintre romani sunt multumiti cu situatia financiara actuala a gospodariei proprii, se arata in raportul prezentat joi la lansarea ConfidenceIndex, un indicator ce analizeaza perceptia si asteptarile consumatorilor romani.

Calculat in baza indicatorilor prezentati mai sus, ConfidenceIndex inregistreaza o valoare de 49,4 puncte, fiind situat cu 18 puncte sub media europeana. In acelasi timp romanii evalueaza Situatia Generala Prezenta (Present Situation Index) la un nivel de 43,1 puncte si Nivelul de Incredere in Viitor (Expectation Index) la nivel de 55,7 puncte.

Indicatorul a fost calculat de compania Reveal Marketing Research prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviews). Colectarea datelor s-a realizat in perioada 29 - 31 octombrie, pe un esantion de 1.200 persoane, femei si barbati, cu varsta de peste 18 ani, esantion reprezentativ la nivel national pentru mediul urban si rural. Studiul se va desfasura lunar, totalizand 14.400 de respondenti anual. Marja de eroare calculata este de +/- 2,84%.