Raiffeisen Bank a depus vineri la DIICOT o plangere penala privind operatiuni frauduloase descoperite in urma unui control intern la agentia bancii din Sighetu Marmatiei. Potrivit raportului preliminar al Departamentului Anti-frauda al bancii, directorul agentiei si alti angajati au savarsit fapte incriminate de legea penala ca delapidare, fals si uz de fals sau au fost complici la aceste fapte. In urma controlului, comisia disciplinara a decis desfacerea contractelor de munca ale angajatilor implicati, pentru incalcarea normelor si procedurilor interne, precum si pentru incalcarea codului de conduita al angajatilor Raiffeisen Bank, transmit oficialii bancii.

Banca a pus la dispozitia procurorilor DIICOT informatiile si documentele rezultate in urma anchetei interne, urmand sa acorde in continuare sprijin organelor de cercetare penala.

„Raiffeisen Bank aplica principiul "toleranta zero" la frauda si fata de incalcarea codului de etica si a legilor. Banca are implementate mecanismele antifrauda necesare supravegherii si controlului respectarii reglementarilor legale, precum si a normelor sale interne. In acest sens avem o buna colaborare cu organele de cercetare penala pe care le sesizam ori de cate ori avem informatii despre o frauda sau o tentativa de frauda”, a declarat Ionel Fierascu, directorul de Conformitate al Raiffeisen Bank.

Raiffeisen Bank a sesizat in ultimii patru ani organele de cercetare penala intr-un numar de 119 cazuri de frauda interna si externa si un numar de 182 de tentative de frauda. De asemenea, in sapte cazuri, banca a acordat sprijin organelor de politie pentru organizarea de actiuni de surprindere in flagrant.

Sesizarea Raiffeisen vine la scurt timp dupa ce DIICOT a destructurat o retea care obtinea credite bancare cu ajutorul unor documente false. BCR a sesizat in luna mai operatiuni frauduloase de aceasta natura, dar asemenea cazuri s-au petrecut si la alte banci.