Ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, a anuntat vineri ca misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucuresti la mijlocul lunii ianuarie, cand se va face ultima analiza a acordului in derulare si se vor negocia conditiile noii intelegeri, care va fi aprobata cel mai probabil in luna februarie, informeaza Mediafax.

"Incheiem in ianuarie acordul actual si, probabil, in februarie vom avea un nou acord cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Acest nou acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor", a declarat ministrul Georgescu la Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen Romania.

Georgescu a precizat mai apoi ca misiunea FMI va reveni la Bucuresti in jurul datei de 15 ianuarie, cand va fi cert ca este finalizat bugetul pentru anul viitor, indiferent de cine va forma noul guvern.

Potrivit ministrului, in functie de rezultatul negocierilor, misiunea din ianuarie va pleca la Washington si cu parametrii noului acord, care ar urma sa fie aprobat in boardul FMI in a doua parte a lunii februarie.

Amintim ca presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la inceputul intrevederii cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si s-a decis incheierea unui nou acord cu FMI pentru "inca un an sau doi".

Premierul Victor Ponta a declarat joi seara la B1 TV ca "anul viitor in aprilie inceteaza actualul acord preventiv, acord in baza caruia Romania, nu a mai imprumtat bani dar a avut un buffer in cazul unor crize neasteptate. Opinia mea, exprimata si in opzitie si la guvernare, care este si a presedintelui si guvernatorului, este ca anul viitor sa prelungim practic, sa avem un nou acord preventiv, sa ne ajute o asemenea relatie cu FMI si CE sa consolidma ceea ce am reusit anul acesta (...) sa imprumutam bani de pe pietele private internationale cu o dobanda cat mai mica. Poate reusim o dobanda sub 5%".

Acordul incheiat in primavara anului trecut cu FMI urma sa fie finalizat in primavara anului 2013, iar inchiderea lui anticipata sugereaza ca vor fi preluate in urmatoarea intelegere majoritatea conditiilor neindeplinite de partea romana, in principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizari si de introducere a managementului privat, arata Mediafax.

O echipa de experti ai FMI, condusa de seful misiunii Fondului in Romania, Erik de Vrijer, se afla la Bucuresti in perioada 6-14 noiembrie pentru discutii cu autoritatile romane despre evolutiile economice recente, perspectivele economice, politica fiscala si monetara si reformele structurale.

Pe fondul alegerilor parlamentare care vor avea loc in 9 decembrie, cea de-a saptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI a fost amanata.