Agentia de evaluare financiara Fitch a avertizat ca SUA risca sa intre in recesiune, punand in pericol cresterea economica mondiala, daca politicienii de la Washington nu reusesc sa se puna de acord asupra asa numitei "prapastii fiscale" a cresterilor automate de taxe si a reducerilor de cheltuieli care ar trebui sa intre in vigoare de la inceputul anului viitor, relateaza Bloomberg.

"Credem asta va impinge SUA in recesiune. Aceasta ar trebui sa fie o recesiune care poate fi evitata complet, deloc necesara", a declarat directorul executiv al Fitch, Ed Parker, intr-un interviu acordat joi publicatiei Bloomberg la Istanbul.

Pe 7 noiembrie, Fitch, care a acordat SUA ratingul de AAA, a avertizat ca ratingul Statelor Unite ar putea fi retrogradat in 2013 daca autoritatile nu vor reusi sa ajunga la un compromis asupra bugetului care sa evite masuri de austeritate care vor intra automat in vigoare de la 1 ianuarie 2013 si sa ridice plafonul datoriei de stat. "Prapastia fiscala" care a starnit ingrijorarea americanilor sia pietelor internationale presupune cresteri de taxe si reduceri de cheltuieli cu un impact total de 600 miliarde de dolari asupra bugetului federal. Departamentul bugetar al Congresului american a reiterat ca in lipsa unui compromis, SUA va intra in recesiune in prima jumatate a anului 2013.

In pofida reactiei Fitch Ratings, Moody's a precizat ca va astepta sa analizeze impactul economic in cazul in care SUA va trece printr-un soc fiscal.

Agentia Standard & Poor's a retrogradat ratingul SUA cu o treapta, de la "AAA" la "AA+", in august 2011, dupa mai multe luni negocieri politice aprinse pe tema cresterii plafonului datoriei de stat.

"Daca SUA intra in recesiune, avand in vedere ca are o pondere atat de mare in economia globala, atunci asta ar afecta o mare parte din cresterea globala. Asta va afecta cresterea economica a majoritatii tarilor din lume", a precizat Ed Parker.

Potrivit reprezentantului Fitch Ratings, "nu spun ca asta va provoca retrogradarile altor tari dar va reduce cresterea economica globala si, evident, o crestere globala slabita va afecta finantele celorlalte tari."