Rata inflatiei s-a plasat in octombrie la 4,96%, confirmand ipotezele lansate de Guvernatorul Isarescu potrivit carora pana la mijlocul anului viitor vom asista la cresteri de preturi urmand ca apoi acestea sa revina in intervalul tintit de Banca Centrala. Drept este ca inflatia e resimtita de fiecare roman diferit, in functie de ponderea diferitelor cheltuieli in bugetul familiei. In octombrie, cele mai mari scumpiri au fost la fasole, cartofi, citrice si ulei, astfel incat cei care consuma preponderent aceste tipuri de alimente au resimtit mai puternic cresterile de preturi. Una peste alta, tinta de inflatie anuntata de Banca de emisiune va fi consistent depasita si in 2012. Motivele cresterilor de preturi sunt atat interne cat si externe.

Inainte de a vedea de ce au crescut preturile, sa notam cateva lucruri importante atunci cand discutam de inflatie: INS masoara indicele preturilor de consum in baza unor valori medii si a ponderilor pe care le ocupa diferitele bunuri/alimente/servicii in cosul de consum. Aceste ponderi- pe margine carora se poate discuta mult si bine- difera de la o gospodarie la alta dar si de la o tara la alta.

  • In Romania, ponderea alimentelor, fara bauturi, in cosul de consum este de 33,1%, fata de 17 % la bulgari

Ponderea cheltuielilor pe tigari si bauturi - potrivit INSSE- este egala cu suna ponderilor cheltuielilor pe medicamente, restaurante si "diverse produse si servicii", ceea ce iar e discutabil.

In orase, inflatia are un ritm diferit fata de mediul rural, unde ponderile in consum difera foarte mult. Astfel, in medie trimestriala, nivelul cheltuielilor totale de consum (medii lunare pe o gospodarie) este mai mare in urban fata de rural cu 379 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 15 lei. Aceasta rezulta din faptul ca, in rural, 47,0% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii. In urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 21,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Pe regiuni, cheltuielile totale de consum au fost apropiate ca marime medie pe gospodarie. Exceptie face egiunea Bucuresti-Ilfov unde acestea au fost mai mari cu 391 lei (cu 24,6%) fata de media pe tara. De asemenea, si in ceea ce priveste cheltuielile totale de consum pe cele trei categorii de bunuri (alimentar, nealimentar si servicii), cel mai inalt nivel mediu lunar pe o gospodarie a fost atins in regiunea Bucuresti-Ilfov.

Inflatia si-a incetinit ritmul in luna octombrie la 5% de la 5,3% anterior in timp ce majoritatea analistilor estimau o mentinere sau chiar la o majorare de ritm de pana la 5,5%, scrie intr-o nota economistul sef al ING, Vlad Muscalu. "Ceea ce a dus la aceasta evolutie- si a erorii noastre de prognoza- a fost scaderea preturilor la legume - dupa o crestere cu aproximativ 15% in cateva luni, mai auaga Muscalu. Dar stirile pozitive se opresc aici, mai noteaza economistul sef ING. Preturile alimentelor procesate a continuat sa creasca, ceea ce a dus la o accelerare a inflatiei CORE3, care a urcat de la 3% la 3,3%.

Reamintim ca BNR a revizuit prognoza privind inflatia de la 3,2% la 5,1% in 2012. Dolarul s-a intarit fata de euro si impactul inflationist via pretul petrolului a fost mai mare. "Vedem evolutia preturilor in trim 4 din 2012 si in prima jumatatea anului viitor inafara bandei de variatie iar apoi sa vedem inflatia masurata ca inflatie anuala nu ca medie anuala, revenind in banda de variatie din jurul tintei. Deviatia PIB se mentine semnificativa- ea treneaza inflatia in jos si ne convinge ca impactul inflationist este tranzitoriu. Asistam si la o majorare a anticipatiilor inflationiste ceea ce ne impinge spre combinatia de politici anterior mentionate. Intarim politica monetara prin canalul controlului lichiditatii, fiind atenti la deficitul mare de cerere", a explicat miercuri guvernatorul Isarescu.

Proiectia curenta plaseaza rata anuala a inflatiei IPC la 5,1% la sfarsitul anului 2012 si la 3,5% la finele lui 2013, niveluri revizuite in sus cu 1,9 puncte procentuale si, respectiv, cu 0,5 puncte procentuale fata de valorile prognozate in raportul anterior, a declarat miercuri, intr-o conferinta cu ocazia prezentarii Raportului asupra inflatiei, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

BNR a reactionat inca din lunile de vara vazand ca preturile produselor agroalimentare tind sa creasca iar cursul tinde sa se devalorizare, prin intarirea controlului lichiditatii.

"Deviatia PIB se mentine semnificativa-ea treneaza inflatia in jos si ne convinge ca impactul inflationist este tranzitoriu. Asistam si la o majorare a anticipatiilor inflationiste ceea ce ne impinge spre combinatia de politici anterior mentionate. Intarim politica monetara prin canalul controlului lichiditatii, fiind atenti la deficitul mare de cerere. Cu risc de abatere in sus a inflatiei vedem evolutia cursului euro si perceptiile investitorilor fata de Europa de Est si Romania in particular. Daca s-a instalat o perceptie ca leul se va deprecia, preturile de import se ajusteaza in sus. Cand leul se apreciaza, miscarea de ajustare e mult mai inceata", a mai spus isarescu.