Leul a inceput saptamana de tranzactionare fara o directie clara- o insesizabila apreciere in fata monedei unice europene, depreciere usoara in fata francului elvetian si a dolarului amwerican. Cursul afisat luni la pranz de BNR au fost de 4,5219 eur/ron (fata de 4,5220 inregistrat vineri), 3,7517 chf/ron (fata de 3,7507 vineri, respectiv 3,5565 usd/ron (fata de nivelul de vineri- 3,5545). "Conform ratelor la leu, care persista pe intreaga, curba de randamente FX swap deasupra nivelului de 5,25% al ratei cheie, sugerand astfel ca temerile legate de interventii oficiale sunt indeajuns de puternic impregnate in piata, leul ar putea fi ferit de o depreciere rapida", noteaza intr-un raport destinat clientilor, economistii ING Bank.

In schimb, mai adauga ei, daca BNR se va abtine in continuare de la actiuni semnificative, asa cum s-a intamplat si in ultimele doua sedinte, moneda locala ar putea ajunge luni in jurul lui 4,53/EUR.

Ratele ON au urcat cu 10pb fata de vineri, ajungand la 5,6% in debutul sedintei de azi, inaintea anuntului unei eventuale limitari a lichiditatii injectate in piata prin operatiunea saptamanala. Ratele pentru scadente mai indepartate, de la 1M la 1Y, de pe curba de randamente FX swap se afla in continuare in jurul a 5,3%.

"Ne asteptam ca ministerul finantelor sa vanda astazi suma propusa de 800 milioane lei in titluri de stat la 1 an, la un randament maxim de 6,1%, in linie cu rezultatul licitatiei titlurilor similare de saptamana trecuta si totodata egal cu cel din piata seundara", se mai spune in raport.