Asociatia spaniola a bancilor (AEB) a anuntat luni inghetarea, pentru doi ani, a expulzarilor proprietarilor supraindatorati, in cazurile cele mai grave, dupa doua sinucideri in 15 zile care au provocat o miscare sociala de protest, scrie AFP.

Asociatia afirma ca a obtinut, joia trecuta, "angajamentul tuturor membrilor sai, din motive umanitare si in cadrul politicii de responsabilitate sociala, de a bloca expulzarile in timpul urmatorilor doi ani, in cazul de extrema necesitate", potrivit unui comunicat de presa in care nu sunt insa precizate criteriile care definesc aceste cazuri de "extrema necesitate".

La putin timp dupa acest anunt, asociatia spaniola a caselor de economii (Ceca) a precizat si ea, intr-un comunicat, ca a decis sa "suspende executarea expulzarilor din resedinta principala a colectivelor foarte vulnerabile", de aceasta data "pana la intrarea in vigoare a reformei normative anuntate de autoritati".

Aceste doua decizii vin in contextul in care guvernul se reuneste luni dupa-amiaza cu opozitia socialista pentru a se pune de acord asupra masurilor de urgenta in acest domeniu.

Cu 350.000 de proprietari supraindatorati expulzati de la izbucnirea bulei imobiliare din 2008, acest fenomen este una dintre manifestarile cele mai dure ale crizei economice din Spania.

A luat o turnura dramatica in ultimele saptamani, cu doua sinucideri in 15 zile ale unor proprietari aflati pe punctul de a fi expulzati, antrenand proteste publice, in special la Madrid, unde sute de oameni s-au adunat scandand "Bancheri asasini!".