"Afirmatia ca dupa intalnirile de la minister, delegatii ITRSV Bucuresti ar incepe “ campania de hartuire” este neadevarata si tendentioasa. Precizam ca la verificarea documentatiilor depuse de catre membrii asociatiei la sediul I.T.R.S.V. Bucuresti, au fost constatate mai multe nerespectari ale prevederilor legale in vigoare (completarea necorespunzatoare a formularelor cu regim special- avize de insotire, nerespectarea obligaţiilor referitoare la modul de operare a datelor în sistemul SUMAL, etc)", se arata in raspunsul remis HotNews de catre inspectorul sef al ITRSV, Marinescu Badea. Reamintim ca reprezentantii lanturilor de magazine "Do it yourself" (n.red: magazine de tip Hornbach, Bricostore, Dedeman, Praktiker s.a.) au acuzat ITRSV de hartuire, santaj si birocratie excesiva.

"Membrii AMRCM( Bricostore, Hornbach, etc) sunt operatori economici care conform perevederilor legale in vigoare, sunt obligati, sa utilizeze si sa raporteze datele furnizate de sistemul SUMAL si deasemenea sa solicite si sa obtina Acordul de distribuire şi utilizare a formularelor cu regim special şi a sigiliilor-crotalii pentru identificarea pomilor de Crăciun, atunci cand acesta a expirat. Pana la data cand parte din membrii asociatiei AMRCM s-au prezentat la sediul I.T.R.S.V. Bucuresti pentru reinnoirea Acordului mai sus precizat( ocazie cu care se procedeaza si la verificarea modului de utilizare si folosire a formularelor cu regim special anterior ridicate, etc) nu am avut cunostinta oficial de la membrii asociatiei ca acestia ar intampina dificultati sau ar avea nemultumiri cu privire la respectarea prevederilor legale in vigoare( H.G. nr 996/2008 si O.M. nr. 584/2008) sau cu anumite controale efectuate asa zis tendentios de catre delegati ai I.T.R.S.V Bucuresti", se mai arata in raspunsul remis HotNews.ro

"Discutiile formale si informale, despre care faceti referire, au avut loc la Ministerul Mediului si Padurilor, ulterior solicitarilor depuse de catre membrii asociatiei, pentru reinnoire Acord la sediul ITRSV Bucuresti, deci afirmatia ca dupa aceste intalniri de la minister, delegatii ITRSV Bucuresti ar incepe “ campania de hartuire” este neadevarata si tendentioasa. Precizam ca la verificarea documentatiilor depuse de catre membrii asociatiei la sediul I.T.R.S.V. Bucuresti, au fost constatate mai multe nerespectari ale prevederilor legale in vigoare( completarea necorespunzatoare a formularelor cu regim special- avize de insotire, nerespectarea obligaţiilor referitoare la modul de operare a datelor în sistemul SUMAL, etc).

Pentru aceste nerespectari, s-a comunicat delegatilor care au depus aceste documentatii de obtinere Acord de la ITRSV Bucuresti, ca se impune aplicarea masurilor de sanctionare prevazute de H.G. nr 996/2008. Acestia nu au avut obiectiuni cu privire la nerespectarile constatate, insa au mentionat ca nu sunt imputerniciti de adminstratorii societatilor sa semneze procesele verbale de constatare a contraventiei silvice. Ulterior acestia au parasit sediul I.T.R.S.V. Bucuresti precizand ca vor aduce si imputernicirile mai sus precizate si necesare pentru finalizarea verificarii.

Acuzatia formulata ca delegatii I.T.R.S.V. Bucuresti ar conditiona obtinerea Acordului, de achitarea amenzilor aplicate este neadevarata si tendentioasa, intrucat conform prevederilor art. 5 alin. 1 lit. e, din Ordinul Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, nr. 584/2008 aflat in prezent in vigoare, pentru obtinerea Acordului de catre toti operatorii economicii, inclusive si marii retaileri, este obligatorie completarea documentatie cu prevederea “dovada achitării eventualelor contravenţii silvice necontestate/rămase definitive şi executorii”.

Ca urmare ne exprimam profundul regret ca pana in prezent, oficial membrii Asociatiei AMRCM, nu si-au exprimat catre I.T.R.S.V. Bucuresti, “ dificultatile si nemultumirile aparute in utilizarea sistemului SUMAL” avand in vedere ca atat Acordul solicitat cat si sistemul SUMAL, sunt reglementatate legal inca din anul 2008.

Precizam ca I.T.R.S.V. Bucuresti, structura aflata in subordonarea Ministerului Mediului si Padurilor, nu efectueaza controale, in zona de competenta, in mod tendentios si care sa constituie campanii de hartuire a operatorilor economici.

Intrucat in prezent cadrul legal care reglementeaza activitatea de comercializare material lemnos se afla in procedura de modificare si completare, de catre Ministerul Mediului si Padurilor, va asiguram ca propunerile d-voastra de imbunatatire si eficientizare a activitatilor si obligatiilor legale specifice, vor fi luate in considerare cu maxima promptitudine, conchide inspectorul sef al ITRSV