"Rolul bancilor in restructurarea companiilor este semnificativ, avand in vedere ca pozitia acestora in randul creditorilor este deosebit de insemnata", a declarat, ieri, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Bogdan Olteanu, in deschiderea Conferintei "Rolul bancilor in restructurarea companiilor", organizata de Ziarul BURSA, cu sprijinul BNR.

"In conditiile unei rate a creditelor neperformante de 17% si a reducerii gradului de acoperire a creditelor cu garantii reale, din cauza deprecierii activelor, bancile sunt foarte prezente intre creditorii companiilor", a precizat domnia sa.

Arin Octav Stanescu, Managing Partner in cadrul casei de avocatura "Stanescu, Milos, Dumitru si Asociatii", este, insa, de alta parere. Domnia sa sustine ca, in ultimii doi ani, "bancile nici nu au vrut sa auda de restructurari".

"Nu exista restructurare de succes fara "bani proaspeti" de la banci", a declarat Arin Octav, adaugand: "Daca te faci ca nu exista ceva rau, asta nu inseamna ca raul dispare. Bancile nu au facut decat sa rostogoleasca creditele neperformante dupa criza".

Peste 150 de oameni de afaceri si specialisti din domenii precum avocatura, insolventa, piata de capital, sectorul bancar au discutat, ieri, pe marginea rolului pe care bancile il au in procesul de restructurare a companiilor, dar si despre solutiile alternative pe care societatile aflate in pragul insolventei le pot aborda.

Printre metodele propuse, in acest sens, de catre cei prezenti la eveniment se numara vanzarea afacerii, conversia datoriilor in actiuni, dar si optiunile oferite de piata de capital.

Bogdan Olteanu a precizat ca BNR a cerut auditarea garantiilor pe care bancile le solicita, pentru a vedea daca acestea sunt acoperitoare. In cazul in care va fi necesar, Banca Centrala ar urma sa solicite unor institutii de credit sa creeze noi provizioane, a explicat domnia sa.

Principalele cauze pentru care bancile sunt, in opinia sa, atat de puternic prezente in economia autohtona, sunt reprezentate de nivelul redus al capitalurilor proprii ale firmelor, de lipsa finantarii obtinute prin intermediul pietei de capital si de lipsa finantarii obligatare.

Conferinta BURSA "Rolul bancilor in restructurarea companiilor" s-a bucurat de prezenta unor vorbitori de marca, precum Bogdan Olteanu, Viceguvernator BNR, Remus Vulpescu, Consilier al Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Cristian Parvan, Secretar General, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Remus Borza, Euro Insol, Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Claudiu Stanescu, Consilier Presedinte, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Mircea Ursache, Presedinte, World Trade Center Bucuresti, Dan Emilian Croitoru, Director Executiv Adjunct, Directia Retea Corporate si Sector Public, BCR, Mirela Iovu, Vicepresedinte, CEC BANK, Andrei Cionca, Asociat Fondator, Casa de Insolventa Transilvania, Gheorghe Piperea, Managing Partner, Piperea & Asociatii, Arin Octav Stanescu, Managing Partner, Stanescu Milos Dumitru si Asociatii, Dragos Simion, Consilier al Directorului General, BVB.

Mai multe detalii puteti gasi pe site- ul Conferintei:

http://www.bursa.ro/s=rolul_bancilor_restructurarea_companiilor_2012.html