Economia Romaniei cel mai probabil va stagna in acest an, avertizeaza analistii grupului austriac Erste, motivul intrarea Zonei Euro in recesiune pentru a doua oara in ultimii trei ani, potrivit Mediafax. Analistii Erste au revizuit, joi, in scadere estimarea privind PIB pe 2012 de la 0,7%, cat anticipau anterior.

"Intrucat economia Zonei Euro a alunecat in recesiune anul acesta, economia Romaniei cel mai probabil va stagna in 2012. Am revizuit perspectiva de crestere economica pentru acest an la 0%, de la 0,7% cat anticipam anterior, pentru ca au inceput sa se materializeze riscurile", se arata intr-o nota a analistilor Erste.

Potrivit datelor anuntate joi de Institutul National de Statistica (INS), Produsul Intern Brut (PIB) a coborat in trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similara din 2011 si cu 0,5% fata de trimestrul precedent, astfel ca la noua luni cresterea economica s-a limitat la 0,2%.

Analistii Erste arata ca agricultura a avut, probabil, cel mai puternic impact negativ asupra evolutiei PIB in trimestrul al treilea, iar deteriorarea recenta a productiei industriale si a activitatii in constructii au inrautatit si mai mult perspectivele.

Situatia din Zona Euro va afecta economia Romaniei si anul urmator, anticipeaza Erste.

"Comisia Europeana a redus estimarea de crestere economica a Zonei Euro aproape la zero pentru 2013. Decizia ne-a determinat sa coboram estimarea privind avansul economic (al Romaniei, n.r.) de la 1,9% la 1,1%", se arata in nota Erste, citata de Mediafax.

Cea mai recenta prognoza publicata de FMI indica o crestere economica de 0,9%, comparativ cu o estimare de peste 2% la inceputul anului. De asemenea, previziunile recente ale Comisiei Europene si BERD arata o performanta a economiei romanesti de cel mult 0,8%.