Datele revizuite prezentate joi de Eurostat, biroul de statistica al Comisiei Europene, arata ca Romania a inregistrat in trimestrul al doilea din 2010, perioada in care a iesit din recesiune tehnica, o crestere de numai 0,1% fata de precedentele trei luni, informeaza Mediafax.

Ultimele date ale Institutului National de Statistica (INS), anuntate in septembrie, aratau o crestere de 0,5% a PIB in trimestrul al doilea, dupa o scadere de 0,1% in trimestrul anterior.

Eurostat a publicat, joi, date privind evolutia PIB in statele membre, UE si Zona Euro.

Datele Eurostat arata ca Romania a inregistrat o crestere economica de 0,1% in trimestrul al doilea, dupa doua scaderi consecutive ale PIB cu cate 0,2% in primul trimestru al acestui an si in ultimele trei luni din 2011.

Potrivit datelor prezentate joi dimineata de INS, Produsul Intern Brut in trimestrul al treilea din 2012 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul al doilea din 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, PIB a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier. In perioada 1.I-30.IX 2012 PIB a crescut comparativ cu perioada 1.I-30.IX 2011 cu 0,2% pe serie bruta si cu 0,4% pe serie ajustata sezonier.

"Vinovatele" principale sunt constructiile si agrigultura, dar si franarea investitiilor. Exista de asemenea riscul ca pe intreg anul 2012 economia sa inregistreze un ritm usor negativ de dezvoltare, arata INS.

Eurostat arata ca Zona Euro a intrat oficial in recesiune tehnica, in trimestrul al treilea din 2012, dupa o contractie economica de 0,1%. Este pentru a doua oara in ultimii trei ani cand Zona Euro in recesiune.