"Estimam un curs mediu in decembrie de 4,55 lei/euro si o crestere medie de 0,5%. Cel mai rau scenariu indica un curs de 4,7 lei/euro si o usoara recesiune, de -0,1%", a declarat vineri Eugen Sinca, presedintele in exercitiu al Asociatiei Analistilor Financiari Bancari din Romania, care reuneste circa 80 de economisti sefi din banci si analisti financiari. Pentru 2013, cursul mediu estimat prin sondajul facut in randurile acelorasi analisti ramane la 4,55, cel mai rau scenariu indicand o depreciere de pana la 4,9 lei/euro si o crestere economica medie de 1,2%, a mai adaugat Sinca.

Florin Eugen Sinca- BCRFoto: Hotnews

Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la 5,25% in cadrul sedintei din 2 noiembrie 2012.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta ar putea ramane nemodificate pe tot parcursul anului 2013, potrivit opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) in cadrul unui sondaj intern.

Anul 2013 ar putea aduce o mentinere a dobanzii de politica monetara la 5,25%, a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la 15% si a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta la 20%. Spre deosebire de sondajul anterior (din septembrie, care estima o reducere a dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii in lei in anul 2013, majoritatea analistilor considera in prezent ca BNR nu va mai relaxa politica monetara in anul urmator.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.