Pentru exercitiul din luna octombrie 2012, valoarea indicatorului de incredere macroeconomica a fost de 26,4, valoare in scadere fata de luna anterioara, datorata in special inrautatirii indicatorului de anticipatii. Indicatorul conditiilor curente a fost de 23,3, iar indicatorul anticipatiilor a inregistrat valoarea de 28,2 (in scadere cu circa 10 puncte). In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, mediana anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este 4,6000 (similar cu valoarea inregistrata in luna anterioara), iar pentru orizontul de 12 luni este de 4,6500 (fata de 4,6000 in exercitiul anterior). CFA Romania a lansat in luna mai 2011 Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, indicator prin care doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor finaniari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. (vezi atasament)

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membrii ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA. Indicatorul de incredere macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire

la: conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii si la anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an (pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale).

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul indicatorului de incredere macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.

Astazi, in lume exista peste 100.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 136 societati membre ale CFA Institute. Candidatii pentru titlul CFA trebuie sa promoveze o serie de trei examene intr-o perioada de 3 -7 ani. Fiecare examen presupune cca 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFAᅡ), calificare administrata de CFA Institute (USA). CFA Romania este una dintre cele 136 de societati membre ale CFA Institute, asociatia avand misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de

a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.

In prezent, CFA Romania are peste 140 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFAᅡ) sau candidati pentru unul din cele 3 nivele ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu. Profesionistii care sunt membri CFA Romania lucreaza pentru institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, etc.