Am fost oarecum surprinsi sa vedem ce efect nesemnificativ au avut protestele stradale din Grecia, Portugalia si Spania asupra politicienilor. Si totusi, lucrurile incep sa se schimbe, pentru ca statele din zona Euro se gandesc la un mecanism de transfer direct al ajutoarelor financiare catre Grecia (detalii). Politicienii inteleg, in sfarsit, ca tensiunile sociale pot usor depasi ca importanta criza in sine, prin simplu fapt ca aduna in mod direct si sincer zeci de mii de alegatori. Ati vazut ca demonstrantii nu mai sunt doar sindicalisti sau angajatii la stat. Ceea ce pune probleme multor guverne.

Steen Jakobsen_Chief Economist Saxo BankFoto: Hotnews

O generatie de tineri a fost deja pierduta, iar acum suportam consecintele: scaderea productivitatii, pierderea capacitatii de inovare, impactul negativ general asupra calitatii vietii.

Am atins pragul de saturatie de care vorbeam de curand. Totul are o "viata de raft", totul expira la un moment dat. Chiar in ultima zi de vanzari inchidem "magazinul" pentru noua emisiune monetara, mobilitatea alegatorilor, acceptarea lui "amana si prefa-te", lipsa asumarii responsabilitatii din partea politicienilor si aprobarea rationamentului ca austeritatea si politica monetara superficiala va schimba indicatorii fundamentali.

Urmeaza sa se intample una din doua:

1. Radicalizare - fascism si comunism?

Daca politicienii ignora acest apel la schimbare, atunci alegatorii se vor radicaliza si vor migra catre extrema stanga si catre cea dreapta, in egala masura. Ne gandim foarte serios ca una dintre previziunile noastre controversate pentru 2013 sa fie chiar intoarcerea la comunism in estul Europei si orientarea catre regimuri mai autocratice in sudul continentului. Alegatorii din Grecia primesc cu bratele deschise formatiunea politica de extrema dreapta Rasaritul Auriu, iar in Italia, urmatorul prim ministru ar putea fi un comediant-blogger, Beppe Grillo, fondatorul partidului Miscarea de Cinci Stele.

In vremuri de restriste, oamenii recurg la extreme - iar acum, dupa cum se poate vedea, suntem chair in vremuri de restriste: avem o criza bancara, economica, politica si sociala in plina desfasurare. Nu se poate mai rau, ceea ce poate fi un lucru bun, pana la urma.

2. Tensiunea sociala ca vector politic - poate provoca pierderi insemnate

Daca politicienii asculta de glasul schimbarii, vom asista la implicatii financiare majore. Nu uitati ca, pentru a reduce tensiunile sociale, guvernele vor trebui sa-si asume peirderile provocate de garantiile si imprumuturile acordate Greciei si altor state aflate in aceeasi situatie.

Asta nu va functiona tocmai bine in Germania, unde o gratiere de 50% a datoriilor Greciei se traduce printr-o nota de plata de 17,5 miliarde de euro - adica exact de cat are nevoie Germania pentru a-si echilibra bugetul in 2014! Sa vedeti distractie, doamna Merkel!

Mai mult, daca una sau doua dintre tari primesc o gura de oxigen si li se permite sa amane reformele (respectiv sa mentina niveluri scazute ale dobanzilor) - FMI, Banca Centrala Europeana si restul guvernelor Europei vor fi nevoite sa ia asupra lor si sa suporte din propriile bugete pierderile asociate acestei masuri. Cateva tari vor avea un cost suplimentar pentru ca vor fi nevoite sa iasa pe piata si sa scoata capitaluri cu dobanzi mai mari decat cele ale Greciei sau ale tarilor aflate in "pauza".

Suportarea pierderilor ar fi un pas important pentru Europa. Am impartit egal datoriile si povara lor. Acum trebuie sa democratizam pierderile pentru a pastra ce-a mai ramas din Europa si pentru a opri tentatia maselor de a se indrepta catre extremele politicii. Somajul si tensiunile sociale pot fi terenul fertil al unor noi politici, dar masurile care vor fi luate prin aceste noi politici vor fi suportate din buzunarele contribuabililor, mai ales din cele ale europenilor din tarile nordice, mult mai prudenti.

A sosit vremea schimbarii? Ma indoiesc, insa pare ca ne indreptam in directia cea buna, ceea ce arata inca o data ca tot ce trebuie sa facem intr-o criza serioasa este sa permitem schimbarea.

Strategia

Am jucat short pe SPX si asseturi de risc, dar nu am neutralizat pozitiile respectand intervalul nostru vechi¬

E la fel de important acum sa fim atenti la mai multe lucruri, inclusiv la faptul ca avem un 200-MA in partea de jos. Grafice similare au cedat inca 5% si sa nu uitam, desigur, de "prapastia fiscala" din SUA.

Sprijinul pe termen scurt vine din eliberarea Spaniei si Greciei de sub presiune; din faptul ca optiunile expira atat in commodities si equity futures si din faptul ca America pare mai dispusa sa inteleaga ca este nevoie de un compromis.