Swiss Re a oferit luni prima estimare a daunelor provocate in SUA de uraganul Sandy la sfarsitul lunii octombrie în SUA. Acestea se ridica la circa 900 de milioane de dolari, insa estimarile nu sunt definitivesi ar putea fi revizuite in crestere, se arata intr-un comunicat al companiei de asigurari. Pagubele totale cauzate de uragan sunt estimate a fi cuprinse intre 20 și 25 de miliarde de dolari.

"Taierile de curent electric, problemele din transportul public și daunele provocate infrastructurii au complicat reconstrucția,facand foare improbabile estimarile noastre", a declarat Matthias Weber, Group Chief Underwriting Officer.

Uraganul Sandy, care a lovit Coasta de Est a Statelor Unite, a provocat moartea a cel putin 102 persoane in SUA si Canada, a transmis Reuters. Cu doar trei zile inainte de alegerile prezidentiale din 6 noiembrie, peste 3,5 milioane de locuinte si sedii de afaceri nu aveau electricitate.

Uraganul a lovit luni, cu rafale de vant de 130 km/h si valuri uriase care au provocat inundatii in New Jersey si New York.

In New York, 40 de oameni au murit din cauza uraganului, jumatate in Staten Island, iar in New Jersey, 13. In Pennsylvania si-au pierdut viata 14 oameni, iar in Maryland, 11. O persoana a murit in Canada, la Toronto.

Furtunile au ucis cel putin 69 de oameni si in Caraibe, cel putin 54 dintre acestia in Haiti, si 11 in Cuba, inainte ca acestea sa ajunga pe coasta SUA.

La New York, 650.000 de persoane au fost private de electricitate, iar locuitorii se plangeau de criminalitate si de lipsa politistilor care sa impiedice acest fenomen.

Pagubele produse de uraganul Sandy ar putea sa fie cele mai mari dupa cele provocate de uraganul Katrina, care a devastat regiunea New Orleans in 2005, potrivit Agerpres.

Potrivit companiei americane Eqecat, specializata in evaluarea catastrofelor, pagubele asigurate provocate de Sandy ar putea sa se ridice la 20 de miliarde de dolari, iar cele economice la 50 miliarde de dolari. Uraganul Katrina a provocat pagube asigurate cuprinse intre 40 si 66 miliarde de dolari.