"​In acest moment, Romania nu exceleaza la capitolul predictibilitate. Legile se schimba prea des prin Ordonante, consultarile cu mediul de afaceri lipsesc sau sunt doar de forma, vedem ca de multe ori lipsesc analizele de impact ale deciziilor guvernamentale, iar toate aceste lucruri afecteaza Romania. Ne-am dori sa vedem masuri care sa duca la cresterea economica", a declarat marti Steven van Groningen, presedintele in exercitiu al Consiliului Investitorilor Straini, invitat la un dejun de afaceri de catre Camera de Comert Britanica Romana. Groningen a vorbit si despre asteptarile pe care le au investitorii de la Guvernul care va fi instalat dupa alegerile din decembrie.

Steven Van Groningen, CEO Raiffeisen BankFoto: AGERPRES

"Ne-am dori ca Guvernul sa fie un mai bub administrator. Sa isi colecteze impozitele corect si la timp dar sa isi plateasca la timp facturile pe care le are de achitat. Intarzierile la plata nu sunt un lucru bun si ne-am dori ca acest lucru sa fie corectat. Ne-am mai dori sa vedem ca atunci cand isi propune un proiect major, nu doar sa-l inceapa ci sa-l si duca la capat. E laudabil ca se incep mii de proiecte, dar e pacat ca nu se finalizeaza aproape niciunul", a mai spus van Groningen, care conduce de asemenea Raiffeisen Bank.

Inafara planurilor ambitioase, mai e nevoiesi de ambitia de a le duce la capat, a mai spus Groningen, referindu-se la strategiile fostelor guverne. "Daca as lua un domeniu la intamplare, a adaugat el, de pilda agricultura, noi suntem interesati de planurile pe care le are Guvernul in domeniul irigatiilor, in domeniul terenurilor samd. Ne dorim sa vedem strategii sectoriale si cai de actiune care sa fie respectate. Vrem transparenta si predictibilitate", a mai adaugat van Groningen.

Este foarte greu sa ai crestere economica fara bani, fara investitori. Romania are nevoie de crestere economica pentru a recupera decalajele fata de celelalte state din UE? Uneori ma intreb daca asta vrem, crestere economica si investitii straine, a conchis seful CIS.

Reprezentantul investitorilor straini a specificat ca va avea marti intalniri atat cu premierul Victor Ponta ,cat si cu membrii ARD, Adriean Videanu si Vasile Blaga, pentru a discuta aceste aspecte.