Romania a inregistrat o imbunatatire a pozitiei sale in clasamentul Paying Taxes 2013, raportul Bancii Mondiale, al IFC si al PwC. Introducerea declaratiei unice pentru contributiile sociale si a obligativitatii depunerii in format electronic a declaratiilor fiscale pentru intreprinderile mari si mijlocii au urcat Romania cu 18 pozitii in clasamentul Paying Taxes 2013, Romania fiind a treia din punct de vedere al progreselor inregistrate dintre tarile din Europa Centrala dupa Slovacia si Slovenia. In acelasi timp, cele mai multe dintre statele din regiune au inregistrat un regres in ultimul an in clasamentul Paying Taxes. Introducerea posibilitatii platii online a taxelor va continua sa imbunatateasca pozitia Romaniei in acest clasament. Descarca si citeste din atasament Raportul complet

Raportul Paying Taxes 2013 analizeaza regimul fiscal din 185 de economii din intreaga lume si masoara usurinta platii taxelor luand ca studiu de caz o companie de dimensiune medie, cu acelasi profil de activitate, acelasi numar de angajati si aceeasi cifra de afaceri in toate tarile evaluate. Raportul ia in calcul trei mari indicatori: rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, adica numarul de ore pe care le aloca firma in cauza pentru a respecta obligatiile de raportare si de plata a taxelor impuse, si numarul de plati pe care trebuie sa le faca o companie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale.

"Romania a facut progrese notabile in ultimul an in materie de facilitare a platii taxelor. Introducerea mecanismelor online de declarare a taxelor a redus numarul de plati pe care o companie trebuie sa-l faca pe parcursul unui an in Romania de la 113 la 41. Spre exemplu, in cazul platilor aferente contributiilor sociale, de la 84 de plati necesare pe parcursul unui an s-a ajuns la doar 12 plati anuale dupa introducerea declaratiei unice pentru contributiile sociale. De asemenea, timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala s-a redus usor de la 222 de ore anual, la 216 ore", a declarat Peter de Ruiter, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

"In momentul de fata, Romania are o rata totala de impozitare usor mai scazuta decat media din Europa Centrala si de Est (44.2% fata de media de 44.6%) si sta mult mai bine decat media CEE la capitolul timp necesar indeplinirii obligatiilor fiscale (216 ore fata de media CEE de 263 de ore). La numarul de plati, Romania este in continuare peste media din CEE (41 de plati fata de o medie de 15 plati anuale). "Suntem de parere ca pe masura ce declararea si plata online a taxelor va deveni procedura standard pentru companiile din Romania, timpul necesar conformarii si numarul de plati se vor reduce si mai mult. In privinta ratei totale de impozitare, vedem potential pentru reducerea nivelului contributiilor sociale, pentru ca acestea au ponderea cea mai ridicata in costurile fiscale ale unei companii. Aceasta reducere a impozitarii muncii ar putea stimula crearea de noi locuri de munca, si, asa cum bine stim, paradoxul fiscalitatii este ca uneori, reducerea taxelor poate duce la o crestere a incasarilor fiscale, cu conditia imbunatatirii colectarii si a reducerii evaziunii fiscale", a adaugat de Ruiter.

Raportul Paying Taxes 2013 masoara toate taxele si contributiile obligatorii pentru o companie de talie medie. Acestea includ impozitul pe profit, contributiile sociale si restul platilor aferente relatiilor de munca suportate de angajatori, impozitul pe proprietate, taxele de transfer de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe castigurile de capital, taxa pe tranzactiile financiare, taxa pe deseuri, impozitele auto si taxa de drum etc.

Raportul arata ca, la nivel global, o companie de talie medie suporta o rata totala de impozitare de 44,7% din profituri, face in medie 27,2 plati si petrece 267 de ore pentru a se conforma legislatiei fiscale.

O analiza economica efectuata de PwC arata ca reducerea complexitatii administrarii fiscale ¬ atat in termen de numar de plati si in ceea ce priveste timpul necesar conformarii fiscale ¬ a fost corelata cu o crestere a colectarii fiscale si cu o rata mai ridicata de crestere economica.