"Din pacate, raman doua cazuri importante de nereciprocitate: Statele Unite ale Americii mentin in continuare obligatia de a detine viza pentru cetatenii Bulgariei, Ciprului, Romaniei si Poloniei; Canada impune, de asemenea, obligatia de a detine viza pentru Republica Ceha, Bulgaria si Romania. SUA considera ca statele membre in cauza nu indeplinesc inca toate criteriile prevazute in legislatia sa cu privire la exonerarea de obligatia de a detine viza, in special pragurile pentru ratele de refuz al vizelor si/sau de depasire a perioadei autorizate de sedere"se arata in raportul Comisiei Europene privind incalcarea principiului reciprocitatii regimului de vize.

Prin reintroducerea obligatiei de a detine viza pentru cetatenii cehi, Canada intentioneaza sa reduca numarul cererilor nefondate de azil din partea cetatenilor UE.

Se preconizeaza inregistrarea unor evolutii pozitive (un nou proiect legislativ privind Programul de scutire de vize in SUA, o noua legislatie in domeniul azilului in Canada), dar, pana in prezent, nu s-a gasit nicio solutie.

Pe 26 noiembrie, Comisia Europeana a adoptat cel de al saptelea raport referitor la incalcarile principiului reciprocitatii vizelor in tarile terte. Raportul evidentiaza ca anul trecut mai multe tari terte (de exemplu, Brazilia) au acordat cetatenilor UE dreptul de a calatori fara viza. Totusi, unele tari impun in continuare cetatenilor UE obligatia de a detine viza, desi acestia ar trebui sa fie exonerati de o astfel de obligatie.

In general, actualul mecanism de reciprocitate s-a dovedit a fi eficient atunci cand o tara terta, ai carei cetateni sunt exonerati de obligatia de a detine viza pentru a intra pe teritoriul UE, mentine o astfel de obligatie pentru resortisantii statelor membre ale UE. Numarul acestor cazuri de nereciprocitate s-a redus in mod semnificativ de la introducerea mecanismului in 2005, cand au fost raportate aproape o suta de cazuri implicand 18 tari.

Cu toate acestea, este clar ca mecanismul existent trebuie sa fie revizuit pentru a deveni mai rapid si mai eficient, in vederea realizarii deplinei reciprocitati a vizelor cu toate tarile terte care sunt exonerate de obligatia de a detine viza.

De la ultimul raport, din noiembrie 2010, s-au inregistrat urmatoarele progrese:

  • cetatenii tuturor statelor membre au in prezent dreptul de a calatori fara viza in Brazilia, datorita intrarii in vigoare, la 1 octombrie 2012, a acordului UE - Brazilia de exonerare de obligatia de a detine viza de scurta sedere pentru titularii de pasaport simplu;
  • autoritatile japoneze au decis sa extinda exonerarea temporara de obligatia de a detine viza acordata cetatenilor romani pana la 31 decembrie 2012. Comisia spera ca, in urma punerii in aplicare a masurilor specifice convenite intre Romania si Japonia, aceasta din urma va inlocui exonerarea temporara de obligatia de a detine viza cu o exonerare permanenta;
  • deplina reciprocitate a vizelor a fost realizata cu Brunei pentru toate statele membre ale UE, precum si pentru Islanda, Norvegia si Elvetia. Comisia intentioneaza sa solicite extinderea perioadei de exonerare de obligatia de a detine viza pentru sederi de pana la 90 de zile si in cazul cetatenilor Principatului Liechtenstein.

La 24 mai 2011, in incercarea de a depasi limitele mecanismului actual, Comisia a propus Parlamentului European si Consiliului sa adopte un nou mecanism mai eficient (IP/11/629). Cei doi colegislatori nu au convenit inca asupra formei finale a mecanismului revizuit, dar este probabil ca acesta va permite UE sa exercite o presiune mai puternica asupra tarilor terte care nu respecta principiul reciprocitatii.

Context

Nu toti resortisantii tarilor terte trebuie sa detina o viza pentru a calatori in spatiul Schengen in scopul unor sederi de scurta durata. UE a stabilit o lista comuna de tari ai caror cetateni trebuie sa detina viza si o lista de tari ai caror cetateni sunt exonerati de aceasta obligatie (a se vedea Regulamentul (CE) nr. 539/2001 al Consiliului).

Prin urmare, este logic ca si UE sa solicite ca tarile terte scutite de viza sa exonereze cetatenii tuturor statelor membre ale UE de obligatia de a detine viza. Din acest motiv, un mecanism de reciprocitate a vizelor a fost instituit prin Regulamentul (CE) nr. 539/2001 al Consiliului (revizuit prin Regulamentul (CE) nr. 851/2005 al Consiliului).

In cazul in care o tara scutita de viza introduce obligatia de a detine viza pentru unul sau mai multe state membre ale UE, statul membru (statele membre) in cauza trebuie sa trimita o notificare Comisiei, care intreprinde pe langa autoritatile tarii terte respective masurile necesare pentru a reinstitui regimul de calatorii fara viza si elaboreaza un raport adresat Parlamentului European si Consiliului. De asemenea, Comisia poate sa propuna Consiliului adoptarea de masuri de retorsiune impotriva tarii terte in cauza.

Comisia a publicat deja mai multe rapoarte generale privind punerea in aplicare a mecanismului de reciprocitate a vizelor (ultimul raport datand din noiembrie 2010 - IP/10/1473).