Investigatia inceputa de Consiliul Concurentei in anul 2008 in contextul unui presupus atac speculativ impotriva leului se va finliza in urmatoarele luni, in conditiile in care echipa de investigatie si-a formulat deja punctul de vedere care a fost transmis si catre Comisia Europeana si BNR, a declarat miercuri Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii pentru concurenta. "Investigam daca cele noua banci care fac parte din sistemul ROBOR/ROBID s-au inteles sau nu sa manipuleze indicii de piata monetara", a spus acesta.

Bogdan Chiritoiu in Studioul HotNews.roFoto: HotNews.ro

"Se analizeaza daca nu a avut loc o manipulare a indicilor nostri monetari ROBOR/ROBID. Sunt indicii de piata monetara pe care ii stabilesc bancile. Pe baza tranzactiilor intre banci se stabilesc acesti indicatori si au relevanta apoi pe piata bancara atat pentru creditele intre banci dar si ulterior pentru imprumuturile catre consumatori. Investigatia vizeaza toate cele noua banci care fac parte din sistemul ROBOR/ROBID, care contribuie la crearea acestui indice. Daca vom ajunge la sanctiuni sunt sanctiuni din cifra de afaceri, deci sume foarte mari pentru ca vorbim de banci", a declarat miercuri Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul unui evenim,ent organizat de Mediafax.

Acesta a spus ca investigatia este in faza finala.

"Echipa de investigatie si-a facut un punct de vedere, raportul acesta l-a vazut si Bruxelles-ul, a fost trimis si BNR si acum urmeaza ca eu si colegii mei din Plenul Consiliului Concurentei pe baza tuturor acestor opinii sa luam o decizie", a mai spus Chiritoiu.

Intrebat daca Bruxelles-ul a fost de acord cu recomandarea Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu a spus: "cu ce spune raportul, da. Nu va spun care este punctul de vedere (n.a. al echipei de investigatie) decat in momentul in care vom lua o decizie".

  • Comisioanele percepute de Visa si Mastercard sunt relativ mari in Romania si asta ne preocupa/Investigatia utila asupra pe acest subiect va fi finalizata la inceputul anului viitor

Presedintele Consiliului Concurentei a mai anuntat miercuri ca la inceputul anului viitor va fi finalizat si un studiu, o asa numita - investigatie utila - privind comisioanele percepute de de Visa si Mastercard prin tranzactiile cu carduri bancare.

"De asemenea avem un studiu, o investigatie utila, in care ne uitam la comisioanele percepute de Visa si Mastercard. E o preocupare la nivelul Comisiei Europene. Studiul il vom finaliza in decembrie sau la inceputul anului viitor si vom vedea pe urma ce actiune luam. Putem spune ca Romania are comisioane relativ mari, nu cele mai mari, din ce imi amintesc, Germania are cele mai mari comisioane, dar si Romania are comisioane relativ mari si ne preocupa si vom vedea apoi cu in urma discutiilor cu BNR si Guvernul si in consultare cu Comisia Europeana, ce actiuni putem lua. Vorbim de comisioanele luate de la comercianti si care se reflecta indirect si la consumatori", a mai spus presedintele autoritatii.