Comisia Europeana a anuntat joi ca a adoptat Analiza Anuala a Cresterii (AAC) 2013, document care stabileste care ar trebui sa fie, in opinia Comisiei, prioritatile economice si sociale generale pentru anul urmator. Executivul UE invita statele membre sa dezvolte o 'garantie pentru tineret', prin care fiecare persoana cu varsta sub 25 de ani primeste o oferta de un loc de munca, beneficiaza de posibilitatea de a-si continua studiile sau de un stagiu in termen de patru luni de la terminarea studiilor sau din momentul in care a devenit somer. Comisia va prezenta, la 5 decembrie, o propunere completa privind garantiile pentru tineret in cadrul pachetului privind locurile de munca pentru tineri.

In Analiza Anuala a Cresterii (AAC) 2013 s-au stabilit cinci prioritati menite sa orienteze statele membre aflate in criza spre relansarea cresterii economice. AAC marcheaza inceputul semestrului european pentru coordonarea politicilor economice, prin care se asigura alinierea planurilor bugetare si economice ale statelor membre cu prevederile Pactului de stabilitate si crestere si cu obiectivele Strategiei Europa 2020.

AAC subliniaza ca situatia de pe piata muncii necesita o reactie urgenta. In ultimele 12 luni, numarul somerilor a crescut cu 2 milioane, iar in prezent, numarul total al persoanelor care nu au un loc de munca fiind de peste 25 de milioane. Somajul pe termen lung a atins cote alarmante, iar, in multe tari, situatia tinerilor s-a deteriorat in mod dramatic. AAC subliniaza prioritatile in vederea pregatirii unei redresari generatoare de locuri de munca, a imbunatatirii capacitatii de insertie profesionala si a promovarii incluziunii sociale. Confruntate cu o crestere a numarului de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, statele membre ar trebui sa promoveze serviciile publice de ocupare a fortei de munca si sa accelereze politicile active in domeniul pietei fortei de munca, inclusiv asistenta oferita persoanelor care isi cauta un loc de munca, stagii de ucenicie, sprijin acordat antreprenorilor si stagii de calitate.

Comisia Europeana subliniaza ca situatia tinerilor este deosebit de ingrijoratoare, in multe tari, somajul in randul tinerilor ajungand la 50%. Comisia a infiintat echipe de actiune pentru a ajuta cele opt state membre cu cele mai ridicate niveluri de somaj in randul tinerilor in redirectionarea fondurilor UE pentru formarea profesionala si programe de sprijin (a se vedea MEMO/12/100).

De asemenea, AAC invita statele membre sa dezvolte o 'garantie pentru tineret', prin care fiecare persoana cu varsta sub 25 de ani primeste o oferta de un loc de munca, beneficiaza de posibilitatea de a-si continua studiile sau de un stagiu in termen de patru luni de la terminarea studiilor sau din momentul in care a devenit somer. Comisia va prezenta, la 5 decembrie, o propunere completa privind garantiile pentru tineret in cadrul pachetului privind locurile de munca pentru tineri.

Etapele urmatoare:

In urmatoarele saptamani, respectiv luni, diferitele formatiuni ale Consiliului vor dezbate pe marginea AAC si vor prezenta un raport Consiliului European din luna martie, astfel incat acesta sa poata adopta orientari de politica adecvate pentru statele membre. Aceste orientari ar trebui incluse in planurile bugetare si economice nationale ale statelor membre, care urmeaza a fi prezentate Comisiei in luna aprilie. Dupa analizarea acestor programe si tinand cont de prioritatile AAC, Comisia va publica recomandarile specifice fiecarei tari in luna mai, astfel incat acestea sa poata fi aprobate de Consiliul European din iunie. Ulterior, statele membre ar trebui sa includa aceste orientari de politica in bugetele anuale si in legislatia lor sectoriala.

Context:

AAC stabileste care ar trebui sa fie, in opinia Comisiei, prioritatile economice si sociale generale pentru anul urmator. Aceasta ofera statelor membre orientari privind politica de stimulare a cresterii economice si a ocuparii fortei de munca in conformitate cu strategia de crestere economica pe termen lung a UE, cunoscuta sub numele de Strategia Europa 2020. AAC marcheaza inceputul semestrului european, calendarul UE de coordonare a politicilor bugetare si economice, in cadrul caruia politicile nationale sunt analizate in mod colectiv si aprobate la nivelul UE pentru a garanta convergenta planurilor definite la nivelul statelor membre. AAC se aplica la nivelul intregii UE, dar ulterior, pe parcursul semestrului european, va lua forma recomandarilor specifice fiecarei tari. Aceasta este cea de a treia AAC de la introducerea semestrului european, in 2010.