Rata inflației din Spania a ramas ridicata in noiembrie- 3% in ritm anualizat, după ce atinsese 3,5% în octombrie și septembrie, odată cu intrarea în vigoare a majorării TVA, potrivit cifrelor preliminare publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INE). Această încetinire "este în principal rezultatul scaderii preturilor la carburanți și lubrifianți", se mai arata in comunicatul Statisticii spaniole, care insa nu detaliază datele diseminate vineri.

Inflația a facut un salt puternic din cauza cresterii TVA, in luna mai indicele preturilor crescand cu 1,9%, dupa care a ajuns la 2,7% în luna august.

Angajat într-un efort de a reduce deficitul bugetar aflat la niveluri istorice, care a ajuns la 9,4% din PIB în 2011, guvernul spaniol a crescut TVA de la 18% la 21% la 1 septembrie, pastrand insa o rata redusă la anumite produse de 10% (de la 8%).

Creșterea inflației are insa si un efect pervers: potrivit legilor proprii, Guvernul va trebui acum sa re-evalueze pensiile, cresterea inflatiei costand bugetul aproximativ 3,5 miliarde de euro si amenințand obiectivul de reducere a deficitului.